Ystävyyskaupungeista vinkkiä toimintaan

Tea Laitimon mukaan kiinalaisten kanssa sovitut asiat pitävät. Kuvassa oleva taideteos on ollut osa Jiaxingin taidenäyttelyä, joka järjestettiin Imatralla. Lari Heikkinen

Lari Heikkinen

Saimaan ammattikorkeakoulun Saimian ja Jiaxingin yliopiston edustajat tapasivat toisensa viime viikolla. Tapaamisen taustalla ovat Imatran kaupungin ja Jiaxingin ystävyyskaupunkisuhteet.

Kyseinen tapaaminen on yksi esimerkki ystävyyskaupunkitoiminnasta.

– Perimmäisenä ajatuksena on, että kaupunkilaiset meillä ja ystävyyskaupungeissa löytäisivät yhteisiä intressejä, Imatran kaupungin yhteysjohtaja Tea Laitimo kertoo.

Tuoreimmat ystävyyskaupungit ovat kiinalaiset Jiaxing ja Beihai. Laitimon mukaan uusien kulttuurien kanssa on täytynyt opetella jonkin verran uutta.

– Olin pari kuukautta vaihdossa Jiaxingissä ja opin muutamat perusasiat. On oltava aina tavoitettavissa ja kuitattava viestit heti.

Yhteydenpito kiinalaisten kanssa toimii pääsääntöisesti WeChat-palvelun kautta.

Kiinalaisia on vieraillut tänä vuonna Imatralla neljä eri ryhmää ja aiheina on ollut muun muassa matkailu.

– He ovat tehneet kotiläksynsä, he ottavat aina selvää etukäteen. Meidän pitää reagoida täällä ja miettiä mikä on fokuksemme.

Yhteistyö on muuttanut myös Laitimon käsityksiä kiinalaisista.

– Kiinalaiset ovat hyvin säntillisiä ja sovitut asiat pitää, joka on hieno asia.

Sovitut asiat eivät toteudu välttämättä välittömästi, Kiinan hierarkkisesta yhteiskunnasta johtuen, mutta asiat etenevät silti.

Osoituksena sovitun pitämisestä on myös viime viikolla tapahtunut vierailu.

– Asuin Jiaxingin yliopistolla ollessani tutustumassa kaupunkiin. Sovimme siellä, että he tulevat tutustumaan Imatralle ja Saimiaan. Tavoitteena opiskelijavaihdot.

Vaikka suhteet kiinalaisten kanssa ovatkin olleet viime aikoina paljon esillä, on yhteistyötä myös muualle.

– Toisten kanssa tehdään useammin yhteistyötä kuin toisten. Saksan Salzgitter on ollut aktiivinen toimija.

Salzgitteriä ja Imatraa yhdistävät myös Geopark-asiat. Salzgitterissä sijaitsee ja Saimaan alueelle haetaan Geoparkia.

Slovakian Zvolen kanssa yhteistyö on näkynyt esimerkiksi urheilun puolella. Kaupunkiin on matkustanut muun muassa nuorten ja veteraanien joukkueita Imatralta.

Imatra on pyrkinyt myös kutsumaan ystävyyskaupunkeja koolle, jotta kaupungeista syntyisi aito verkosto.

Laitimon mukaan ystävyyskaupunkien kanssa tehdään myös kehittämistyötä ja pohditaan globaaleja teemoja. Kaupungin toimintaan voikin löytyä uusia keinoja, kun tutustutaan muihin toimijoihin.

– Kaikkialla on esimerkiksi ikääntyviä ihmisiä ja maaseutu autioituu. On oltava koko ajan valppaana, miten muualla toimitaan.

Yhteistyö ulkomaalaisten paikkakuntien kanssa ei rajoitu pelkästään ystävyyskaupunkeihin.

– Tihvinän kanssa ei ole niin luontaista yhteydenpitoa, kuin Venäjän lähialueiden kanssa.

Yhteistyössä lähialueiden toimijoiden, kuten Pietarin ja Leningradin alueen kanssa on samat lähtökohdat ja tavoitteet kuin ystävyyskaupunkienkin kanssa.

– Imatran kaupunki haluaa näkyä lähialueilla. Samalla tavalla pidämme yhteyttä näihin kuin ystävyyskaupunkeihin.

Yhteysjohtajalla on viesti myös kaupunkilaisille, jotta sana kirisi eteenpäin.

– Kaikki imatralaiset jotka käyvät ulkomailla, kutsukaa ihmisiä Imatralle. Kaupunki yllättää vierailijat positiivisesti. Meillä on täällä oikeasti hyvät puitteet, ulkopuoliset oikein hämmästyvät tänne tullessaan.

Imatran kansainväliset yhteydet

Tärkeitä kansainvälisiä yhteistyökumppaneita ovat Venäjän lähialueet; Svetogorsk, Viipuri, Pietari ja Leningradin alue sekä Karjalan kannas sekä erityisesti Pohjois-Euroopan maat. Lisäksi kaupungilla on kattava ystävyyskaupunki verkosto. Sijainti raja-alueella on mahdollistanut päivittäisen kansainvälisen kanssakäymisen jo 1700-luvulta alkaen.

Imatralla on seitsemän ystävyyskaupunkia: Ludvika (Ruotsi), Salzgitter (Saksa), Zvolen (Slovakia), Tihvinä (Venäjä), Szigetvár (Unkari) sekä Narva-Joesuu (Viro), Jiaxing (Kiina) ja yksi sisarkaupunki Beihai (Kiina). Ystävyyskaupunkien kanssa pidetään jatkuvasti yhteyttä mm. koululaisryhmien ja kulttuurivaihdon osalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu