Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SSS: Sauli Niinistön mielestä presidentin toimikautta voisi lyhentää

Presidentin toimikauden pituutta olisi varaa lyhentää, toteaa Sauli Niinistö Salon Seudun Sanomille Suomessa käytössä oleva kuusi vuotta on poikkeuksellisen pitkä. Jos halutaan pitää 12 vuotta ikään kuin maksimina, esimerkiksi 3 × 4 vuotta olisi Niinistön mielestä parempi.

– Tai sitten 5 + 5 vuotta.

SSS:n haastattelussa Niinistö toteaa myös, ettei presidentin valtaoikeuksien rajallisuutta erityisesti sisäpolitiikassa aina tiedosteta.Niinistön mukaan ristiriitaavallitsee siinä, että aika monella on väärä käsitys siitä, mitä presidentti voi tehdä. Ajatellaan, että presidentti voi pysäyttää ja panna uusiksi eduskunnan päättämiä asioita.

Niinistö viittaa SSS:lle erityisesti viime eduskuntavaalikaudella muotiin tulleeseen ilmiöön. Kun eduskunta oli jo hyväksynyt lakiesityksen, oppositiosta esitettiin yhä useammin vaatimuksia, että presidentin pitää jättää laki vahvistamatta.

– Siinä tavallaan sokaistiin ihmisiä kuvittelemaan, että presidentti voi yhtäkkiä jarruttaa minkä tahansa asian, ja sitä ei enää ole. Se oli vähän harhaan johtamista, eduskunta voi aina uudistaa päätöksensä, toteaa Niinistö SSS:lle

Hallitusten vaihtumista presidentin pitkän kauden aikana Niinistö ei pidä ongelmana. Hänen mukaansa se tuo tavallaan myös jatkuvuutta. Kyse on kuitenkin vaativasta ja sitovasta tehtävästä.

– Toisin kuin yleisesti luullaan, tämä on kyllä aika kiinni pitävää hommaa.

Salon Seudun Sanomien artikkeli on täällä