Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU: Yli 14 000 suomalaista joutui perustoimeentulotuen leikkurin alle – Asiantuntijat: Leikkaukset aktivoivat vain harvoja työllistymään

Uutissuomalainen (USU) kertoo, että yhä useamman perustoimeentulotukea on leikattu sen jälkeen, kun tuki siirtyi kunnilta Kelalle vuonna 2017. Viime vuonna perustoimeentulotukea leikattiin noin 14 000 suomalaiselta, joista joka neljäs oli 20–24-vuotias mies.

Toimeentulotuen saajia oli viime vuonna noin 408 000. Tukea voidaan alentaa esimerkiksi silloin, kun on kieltäytynyt työstä ilman hyväksyttävää perustetta. Asiantuntijat arvioivat, ettei tuen leikkaaminen ole aktivoinut ihmisiä esimerkiksi töihin.

Kuntaliiton erityisasiantuntijan Ellen Vogtin mukaan on kuitenkin päivänselvää, että määrä on kasvanut jonkin verran. Kunnan sosiaalialan ammattilainen saattoi jättää yksilöllisen harkinnan perusteella tukileikkauksen helpommin tekemättä, mutta Kelalla on valtakunnallisesti samat harkinnan perusteet kaikille.

– Kunnan viranhaltijan on kohdeltava yhdenvertaisesti vain kuntalaisiaan, Kelan koko kansaa, Vogt kertoo Uutissuomalaiselle.

Hän ei kuitenkaan pidä määrän kasvua kohtuuttomana. Vuotta 2017 edeltäviä lukuja ei myöskään voi verrata suoraan nykyisiin erinäisistä muutoksista johtuen.