Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seksuaalirikokset työllistävät imatralaista asianajajaa – "Välillä mietin, että onko iät kaiket ollut niin, että aikuiset miehet ovat tällä laajuudella kiinnostuneita pikkutytöistä"

– Kyllä nämä nettijutut ovat ihan levinneet käsiin, huokaa imatralainen asianajaja Liisa Pellinen nuoriin tyttöihin kohdistuviin seksuaalirikoksiin liittyen.

Pellinen toimii tällä hetkellä muiden töidensä ohella myös valtakunnallisen Tyttöjen Talon seksuaalirikosjuristina.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Pellinen on tarpeen mukaan Helsingissä vastaanottamassa apua tarvitsevia tyttöjä.

– Tyttöjen Talon sosiaaliohjaajat soittavat minulle, kun apuani tarvitaan. Joskus tytöt soittavat itsekin, kun sosiaaliohjaajat ovat antaneet heille numeroni.

Pellinen pyrkii työssään keskittymään yhä enemmän seksuaalirikoksiin, erityisesti nuoriin kohdistuviin tapauksiin.

Hän otti itse yhteyttä Tyttöjen Taloon tiedustellakseen, olisiko juristille tarvetta. Sitä oli, ja on edelleen.

– Hämmästyin vähän itsekin, että voiko tämä mennä näin. Helposti ajattelisi, että pääkaupunkiseudulla ei ole pulaa sopivista juristeista.

Tämän lisäksi Pellinen on juuri sopinut yhteistyöstä Nicehearts ry:n Lappeenrannan Tyttöjen Tilan kanssa.

– Olen nyt myös heidän seksuaalirikosjuristinsa Lappeenrannassa, Imatralla, Vantaalla, Espoossa ja Helsingissä.

Pellisen töiden painottuminen seksuaalirikostapauksiin on osittain sattumaa.

– Olen tavallaan ajautunut niiden pariin. Huomasin, että tapauksia alkaa tulla pöydälleni ja sitten huomasin, että niitä alkaa tulla tosi paljon. Haluan jatkaa näiden juttujen parissa, ehkä laajentaakin toimintaa.

Ideaalitilanne olisi, jos Pellisen kaikki tapaukset olisivat hänen erikoisalaansa.

– Se vaatisi kuitenkin reviirin laajentamista maantieteellisesti. Tällä hetkellä yli puolet hoitamistani jutuista on seksuaalirikoksia. Lähes aina avustan uhria. Ne kerrat, jolloin olen avustanut tekijää, ovat laskettavissa yhden käden sormilla.

Kuten todettu, seksuaalirikokset työllistävät Pellistä, kuten muitakin asianajajia, paljon.

– En ole varma, ovatko teot lisääntyneet vai tulevatko ne vain esiin entistä useammin. Välillä mietin, että onko iät kaiket ollut niin, että aikuiset miehet ovat tällä laajuudella kiinnostuneita pikkutytöistä. Ovatko netti ja some mahdollistaneet sen rikollisuuden, mikä kenties ennen olisi jäänyt kokonaan toteutumatta, Pellinen miettii.

Hänen mukaansa valtaosa nuoriin kohdistuvista seksuaalirikoksista on sellaisia, että tekijä ja uhri eivät koskaan tapaa toisiaan. Koko rikos tapahtuu netissä.

– Tuhmat puheet, ehdottelut, sukupuolielinten kuvien lähettäminen... Kaikki nämä ovat seksuaalirikoksia. Jos tekijä saa haltuunsa esimerkiksi vähäpukeisen kuvan uhrista, sitä käytetään usein kiristyskeinona. Silloin tekijä pitää uhria hyppysissään. Lapsi tai nuori voi luulla viestittelevänsä 15-vuotiaan pojan kanssa, mutta totuus onkin jotain aivan muuta.

Pellinen uskoo, että tietynlainen häpeä seksuaalirikoksen uhriksi joutumisesta on hälvennyt.

– Ihmisten tietoisuus asiasta on lisääntynyt, ja esimerkiksi Me too -kampanjalla on ollut tähän paljon vaikutusta.

Valveutuneet vanhemmat ovat usein avainasemassa, kun seksuaalirikosvyyhti alkaa purkautua.

Vanhemmat kysyvät Pelliseltä usein, onko oman perheen lapsen tai nuoren puhelimen tutkiminen sallittua.

– Vastaan heille, että se ei oikeastaan ole ainoastaan vanhemman oikeus, vaan velvollisuus. Vanhemman kuuluu suojella lastaan. Säännöllisin väliajoin on hyvä tarkistaa, millaista sisältöä lapsen puhelimesta löytyy.

Yhden sitkeän harhaluulon Pellinen haluaa oikaista.

– Seksuaalirikostapauksissa uhrin avustaja kustannetaan aina valtion varoista tai vakuutuksesta. Lapsen rahoilla tai vanhempien tulotasolla ei ole mitään merkitystä, avustaja on aina uhrille ilmainen. Tätä ei monikaan tiedä.