Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elokuva-arvio: Last Christmas hukkuu teemoihin ja läväyttää silmille överisti siirappista empatia-hömpatiaa

Last Christmas

Kate on hukassa oleva neitokainen, jolla on posttraumaattisen ex-jugoslavialainen kotitausta. Hänellä ei ole vakituista asuntoa ja määräaikainen työpaikkansa on joulupuodissa. Vapaa-ajalla maistuu bisse, ja panomiehet vaihtuvat useammin kuin pikkarit. Olemukseltaan ja hössötykseltään Kate muistuttaa kovin paljon Bridget Jonesia

Tarina on periaatteeltaan hirmuisen söpö ja sananmukaisesti sydämellinen. Nuori aikuinen on monistakin syistä johtuen hukassa ja itsensä löytäminen edellyttää ainakin kuvitteellista parisuhdekandidaattia. Jo nämä teemat riittäisivät, mutta kun ei. Tekijät ottavat lisukkeiksi maahanmuuton, rasismin, lesbouden, köyhyyden sekä asunnottomuuden ja käsittelevät näitä teemoja höttöisellä pumpulilla.

Samalla hukataan tarinan kannalta tärkein ja merkittävin teema, jota avataan vasta lopussa melko yllättävästi ja mielenkiintoisestikin. Mutta sekin draamallinen oivallus kuorrutetaan siirapilla ja sympatia-empatia-hömpätialla. Siihen fiktiiviseen ihmissuhteen kuvaukseen olisi voinut keskittää enemmän aikaa ja vaivaa.

Huumoriakin tikistetään vaikka väkisin ja katsojien kyynelkanavien hanoja avataan tutuilla konsteilla. Lopun hyväntekeväisyysjuhlien kuvaaminen herättää suorastaan myötähäpeää. Eihän nyt tämmöiseen halpahintaisuuteen olisi tarvinnut turvautua – eihän?

Sen lisäksi, että Emma Thompson käsikirjoittanut ja rahoittanut elokuvan, hän myös näyttelee maahanmuuttajataustaisen perheen äitiä niin rutiinilla kuin ikinä. Emilia Clarke on pääroolissa huolettoman söpö, eikä yhtään enempää. Onneksi Henry Golding kykenee lataamaan näyttelemiseensä sentään muutamia vaihtelevia tunteita.

George Michaelin yhdentekevät poppisbiisit jolkottavat korviin koko elokuvan ajan. Niin – koko leffahan perustuu pääoivallukseltaan edesmenehtyneen laulajan joululauluun. Heppoisella idealla ollaan siis liikkeellä.

Tähtiä: xx

Kirjoittaja: Jussi Virratvuori