Iso petoskokonaisuus Imatralta syyteharkintaan – Nuori mies tehtaili huijauksia netissä Tori.fi-palvelussa

Kuvituskuva Arkisto / Sami Kuusivirta

toimitus

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen Imatran rikostutkinnasta on siirretty syyteharkintaan noin 30 epäillyn petoksen kokonaisuus.

Esitutkintakokonaisuus kattaa noin 30 epäiltyä petosrikosta. Rikosten tapahtuma-ajat ajoittuvat vuoden 2019 alkupuoliskolle ja kesälle 2019.

Rikosten uhrit ovat pääsääntöisesti yksityishenkilöitä, mutta joukossa on myös muutama yritys. Heille aiheutuneiden vahinkojen yhteismäärä on noin 18 000 euroa. Taloudellisilta menetyksiltään lievin teko kosketti 20 euron omaisuutta ja keskimäärin yksityishenkilöt ovat menettäneet noin 250 euroa.

Rikosten uhreja on ympäri Suomea, mutta merkittävä osa heistä on Etelä-Karjalasta. Rikoksesta epäillään imatralaista nuorta miestä, jolla on aikaisempaa taustaa vastaavien rikosten osalta. Rikoksesta epäiltynä kuulusteltu mies on myöntänyt syyllistyneensä asiassa rikoksiin.

Poliisi epäilee, että miehen aikaisempien petosten myötä hän on useissa tapauksissa käyttänyt oikeiden tai keksittyjen ihmisten tietoja epäiltyjen rikosten toteuttamisessa, koska muuten huijaukset eivät välttämättä olisi olleet tarpeeksi uskottavia. Rikoksista valtaosassa hyödynnettiin Tori.fi palvelun myynti-ilmoituksia.

Rikoskokonaisuuden syyteharkinnasta vastaa Itä-Suomen syyttäjäalue.

Käytetyn ja kierrätetyn tavaran ostaminen netistä on kaikesta huolimatta järkevää ja pääsääntöisesti turvallista. Nettiostoksia tehdessä on kuitenkin syytä esittää itselleen muutama yksinkertainen kysymys ennen rahan lähettämistä: 1) Onko myyjä luotettava? 2) Onko hinta niin alhainen, että tuote on varastettu tai kyseessä on huijaus? 3) Sopiiko myyjälle ostotapahtuman hoitaminen kasvokkain?

Myyjän luotettavuuteen liittyvinä tekijöinä on hyvä arvioida, että esiintyykö myyjä omalla nimellä, onko profiili tai käyttäjätili rekisteröity äskettäin vai kauan sitten, haluaako myyjä rahat omissa nimissä olevalle tilille, onko myyjän ilmoittama puhelinnumero toiminnassa ja kuuluuko se myyjälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu