Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusnatsit osoittivat lauantaina mieltä Helsingin keskustassa – IL: poliisi ei toistaiseksi puutu asiaan, vaikka Pohjoismainen vastarintaliike on kielletty järjestö

Uusnatsit osoittivat lauantaina mieltään Helsingin keskustassa, uutisoi Iltalehti Iltalehden saamien tietojen mukaan mielenosoitukseen olisi osallistunut 5–10 uusnatsia, jotka liikkuivat Kampin ja Stockmannin välisellä alueella.

Mukana uusnatseilla oli hakaristisymboliikkaan viittaavia lippuja ja he jakoivat Stockmannin edustalla esitteitä, joissa ihmisiä kutsuttiin mukaan itsenäisyyspäivän kansallissosialistiselle marssille. Myös poliisiauto oli käynyt tapahtumapaikalla Lasipalatsin edessä.

Poliisi ei kuitenkaan puuttunut rauhallisesti sujuneeseen mielenosoitukseen, vaikka Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) on nykyisin kielletty järjestö. Se on sekä käräjäoikeuden että hovioikeuden mukaan toiminut hyvien tapojen ja lain vastaisesti. Järjestön lakkauttamisen puolesta puhuivat myös uusnatsien osoittama juutalaisvastaisuus, fasismi ja vihamielisyys seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

Komisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisista sanoo, että suhtautuminen uusnatsien mielenosoituksiin on hankala kysymys. Vaikka kyseiset uusnatsit ovatkin järjestäytyneet Pohjoismaisen vastarintaliikkeen perustalle, he toimivat nykyään uudella nimellä ja ”kohti vapautta” -teemalla.

Lisäksi lain suoma oikeus kokoontua ja osoittaa mieltä on vahva, jos mielenosoituksesta ei aiheudu häiriötä. Siksi poliisin linja on ollut, että jos mielenosoituksen laittomuus ei ole ilmiselvää, sitä ei ole sellaiseksi tulkittu, Heinonen selventää poliisin lähtökohtia.

Jutun kommentointi on suljettu. Muistutuksena kaikille kommentoijille: Toiseen henkilöön kohdistuvasuora ja herjaava kirjoittelu on palstan säännöissä kielletty.