Lappeenrannan kaupunki etsii taas esteettömyys -kunniamaininnan 2019 saajaa

Kuvituskuva. Arkistokuva / Kaakkurivaara Riikka

toimitus

Lappeenrannan vammaisneuvosto on avannut avoimen kyselyn, jossa jokainen voi ehdottaa mielestään hyvää ehdokasta kaupungin esteettömyys -kunniamaininnan saajaksi, kertoo Jaana Kauppinen, vammaisneuvoston puheenjohtaja.

Lappeenrannan kaupungin vammaisneuvosto on jo vuodesta 2007 alkaen valinnut vuoden esteettömyys -kunniamaininnan saajan.

– Ehdokaskysely toteutetaan avoimena ja laajana kyselynä, koska haluamme saada kaikki asukkaat ajattelemaan ja huomioimaan esteettömyyttä tai sen puutetta omassa lähiympäristössään. Esteettömyys ei ole pelkästään liikunta- tai aistivammaisten asia vaan meidän kaikkien, ikääntyneiden, äitien lastenrattaiden kanssa, työntekijän raskaan kuorman kanssa - muutamia esimerkkejä luetellakseni, toteaa Jyry Loukiainen, vammaisneuvoston esteettömyystyöryhmän puheenjohtaja.

Esteettömyys -kunniamaininta luovutetaan henkilölle, yritykselle, yhteisölle tai toimijalle, joka on toiminnallaan edistänyt esteettömyyttä ja saavutettavuutta.

Omaa ehdokastaan voi esittää 11. - 24.11.2019 välisellä ajalla. Sähköinen kyselylomake löytyy kaupungin nettisivuilta osoitteesta www.lappeenranta.fi. Ehdokastaan voi esittää myös paperilomakkeella kaupungintalon Winkki asiakaspalvelupisteellä sekä Eksoten IsoApu info-pisteellä.

Vammaisneuvoston esteettömyystyöryhmä tarkistaa esitetyt ehdotukset ja valitsee esteettömyys -kunniamaininnan saajan.

Vuoden 2019 kunniamaininta luovutetaan ti 3.12.2019 Lappeenrannan kaupungintalolla pidettävässä tilaisuudessa

Esteettömyydessä on kyse periaatteesta, jonka mukaan rakennettu ympäristö, palvelut, viestintä ja liikenne ovat esteettä kaikkien saavutettavissa. Tuotteet, laitteet ja niiden käyttöliittymät tulisi olla sellaisia, että niitä pystytään käyttämään yhdenvertaisesti riippumatta henkilön toimintakyvystä.

Esteettömyys parantaa ihmisten yhdenvertaisia mahdollisuuksia toimia yhteiskunnassa, se edistää ihmisoikeuksien toteutumista sekä vähentää osaltaan syrjintää ja syrjäytymistä. Esteettömässä ympäristössä pystyvät kaikki ihmiset liikkumaan, myös liikunta- ja aistivammaiset, ja toimimaan turvallisesti.

Invalidiliiton esteettömyyskeskuksen (ESKE) esitteessä Yhdenvertainen ja esteetön Suomi kirjoitetaan seuraavasti:

Esteettömyys on laaja kokonaisuus, joka mahdollistaa kaikkien ihmisten asumisen kotonaan sekä sujuvan osallistumisen muun muassa työntekoon, harrastuksiin, kulttuuriin ja opiskeluun.

Se merkitsee palveluiden saatavuutta, välineiden käytettävyyttä, tiedon ymmärrettävyyttä ja mahdollistaa osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon. Esteettömyys on yhdenvertaisuutta ja osa kestävää kehitystä.

Esteettömyydessä ei ole kyse vain liikkumisen esteettömyydestä. Siinä otetaan huomioon myös esimerkiksi näkemiseen, kuulemiseen, kommunikaatioon ja sähköiseen viestintään liittyvät asiat.

Esteettömyys merkitsee turvallisuutta ja laatua. Se kertoo ajattelutavasta, oikeista asenteista ja erilaisuuden huomioon ottamisesta. Esteetön ympäristö ei erottele ihmisiä heidän toimintakykynsä perusteella.

Esteettömyys

Lappeenrannan kaupungin vammaisneuvoston aikaisempina vuosina jakamat kunniamaininnat:

2007 Dressman Ab Oy

2008 Yliopiston Apteekki

2009 K-Supermarket Pirana

2010 Jorma Tyrmi

2011 Camilla-laivan henkilökunta

2012 Nuijamaan kirkko

2013 Lauritsalan uimahalli

2014 kaupungininsinööri Pasi Leimi

2015 Ei jaettu

2016 Etelä-Karjalan Neurologisten Vammaisjärjestöjen verkosto

2017 Tilausliikenne Hänninen Oy

2018 kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu