Antibioottikuureja jopa 60 prosenttia vähemmän kuin 10 vuotta sitten – miljoona reseptiä jätettiin kirjoittamatta tehon turvaamiseksi

Suomalaisille määrätään antibiottikuureja 9. eniten EU-maiden vertailussa. JOHANNA ERJONSALO

Crista Lassfolk-Feodoroff

Suomessa määrättyjen antibioottikuurien määrä on vähentynyt merkittävästi. Vähentyminen ei ole sattumaa, vaan tietoinen suuntaus antibioottien tehon turvaamiseksi.

Antibioottikuurien runsaus on lisännyt bakteerien vastustuskykyä, mikä on jo vaarantanut länsimaisen terveydenhuollon. Kansainvälisen terveysjärjestön WHO:n mukaan bakteerien kehittämä antibioottiresistenssi muodostaa maailmanlaajuisen terveysuhan.

Resitenssin lasketaan aiheuttavan vuosittain jo 700 000 kuolemaa.

Kelan tilastoista kerättyjen tietojen mukaan antibioottireseptejä kirjoitettiin Suomessa viime vuonna yli miljoona vähemmän kuin kymmenen vuotta aiemmin.

Vuosien 2008–2018 aikana reseptien määrä laski 29 prosenttia.

Erityisesti pienille, 0–4-vuotiaille lapsille määrättyjen antibioottireseptien määrä on romahtanut vuosikymmenessä 60 prosenttia. Sitä vanhempien, 5–7-vuotiaiden lasten ja nuorten antibioottikuurien määrä on laskenut 43 prosenttia, ja yli 65-vuotiaiden 17 prosenttia.

Vuonna 2008 sairausvakuutuksesta korvattuja antibioottireseptejä kirjoitettiin Suomessa noin 3,2 miljoonaa, mutta vuonna 2018 enää noin 2,3 miljoonaa.

Eurooppalaisittain verrattuna suomalaiset syövät antibiootteja selvästi keskivertoa vähemmän. ECDC:n (European Centre for Disease Prevention and Control) raportin mukaan vuonna 2017 Suomessa antibiootteja määrättiin päivittäisinä annoksina laskettuna 14,9 tuhatta asukasta kohden, kun EU:ssa ja EEA-maissa määrä oli keskimäärin 21,8 annosta.

Suomi on raportissa maiden joukossa yhdeksäntenä. Vähiten päivittäisiä antibioottiannoksia on Euroopassa määrätty tuhatta asukasta kohden Alankomaissa, Virossa ja Ruotsissa.

Antibioottikuurien määrän vähenemisestä tiedotti maailman suurimpiin lääkeyhtiöihin lukeutuva Pfizer Oy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut