IS: Onko Markolla verisyöpä vai ei? Yksityiseltä puolelta vahva epäily leukemiasta – HUS:n mukaan uusia kokeita ei tarvita

Leukemiaa pelkäävä nelikymppinen perheenisä saa verenkuvastaan eri tulkintoja yksityiseltä ja julkiselta puolelta. Crista Lassfolk-Feodoroff

Crista Lassfolk-Feodoroff

Perheenisänä esitelty "Marko" kertoi Ilta-Sanomille järkyttävän tarinansa lokakuussa. Nelikymppinen mies sai tuolloin työterveyslääkäriltään kiireellisen lähetteen HUS:n hematologiseen yksikköön, joka tutkii ja hoitaa verisyöpiä.

Uutisen mukaan Terveystalossa otetut verinäytteet viittasivat kolme kertaa leukemiaan.

HUS teki omat kokeensa ja tyrmäsi epäilyt leukemiasta. Markolla on jo aiemmin diagnosoitu määrittelemättömän valkosolujen sairaus, jonka vuoksi hän on joutunut useamman kerran tehohoitoon. HUS:n mukaan hänen tilansa on vakaa.

Nyt ISuutisoi tietoonsa tulleen, että Terveystalon alkuperäiset löydökset pitävät sittenkin paikkansa. Uutisen musertama Marko toimitti potilastietonsa IS:lle kertomuksensa tueksi.

– Yritän parhaillani pysyä järjissäni. Verenkuvassa on paljon todella huolestuttavia muutoksia, Marko kertoo IS:n haastattelussa.

Lehden mukaan Terveystalon toimesta analysoidut verenkuvat paljastavat poikkeamia, jotka voivat viitata leukemiaan. Yksityisen syöpäsaairaalan Docratesin lääkäri vahvistaa epäilykset omissa lausunnoissaan.

Kyseisen lääkärin mukaan löydökset tulisi vahvistaa luuydinnäytteellä, jonka HUS on kieltäytynyt ottamasta tarpeettomasti.

Marko on kannellut HUS:n päätöksestä Etelä-Suomen Aluehallintovirastoon.

Leukemian ennuste on kohentunut viime vuosikymmenten aikana huomattavasti. Ennuste riippuu paljon leukemian tyypistä, potilaan iästä, annetusta hoidosta ja muista sairauksista, mutta keskimäärin noin puolet potilaista paranee pysyvästi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Palvelut