Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaiset tekevät työtä rahan ja velvollisuuden vuoksi – joutenoloa karsastetaan entistä enemmän

Valtaosa suomalaisista tekee työtä ensisijaisesti siitä maksettavan palkan vuoksi. Työ on keino rahoittaa vapaa-aikaa 65 prosentille suomalaisista. Velvollisuuden vuoksi työtä tekee 55 prosenttia.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan työtä velvollisuutena pitävien vastaajien osuus on lisääntynyt merkittävästi.

Jokaisen yhteiskunnan jäsenen velvollisuutena työtä pitää nyt 55 prosenttia, kun vielä vuonna 2010 näin ajatteli 36 prosenttia suomalaisista. Jokseenkin merkitykselliseksi velvollisuuden työntekoon kokee 86 prosenttia suomalaisista.

Samalla asenteet työtä vieroksuvia kohtaan ovat kiristyneet.

– Päättymässä olevan vuosikymmenen aikana julkisen talouden kestävyysvajeen uhka, työllisyysasteen noston tärkeys ja joutenolon tuomittavuus on iskostunut kansalliseen tajuntaan ilmeisen perusteellisesti, EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto avaa tuloksia tiedotteessa.

Työn merkitys vaihtelee väestöryhmien välillä.

Akateemisesti koulutetuille työn merkitykset ovat monipuolisimmat, työ merkitsee usein esimerkiksi myös yhteisöllisyyttä ja kehittymismahdollisuuksia.

Vähemmän koulutetuille työ merkitsee useammin vain rahantekoa ja työ koetaan keskimääräistä kuormittavampana.

Vanhemmat sukupolvet ovat asenteiltaan nuorempia työkeskeisempiä.

Asennetutkimuksen tulokset perustuvat 2 036 henkilön antamiin vastauksiin. Vastaajat edustavat koko maan 18–70-vuotiasta väestöä.