Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruokolahden lääkäripulaa ratkotaan – yleislääkäripalvelun palveluseteli käyttöön vuoden alusta

Eksoten ja Ruokolahden kunnan yhteisessä pilottihankkeessa kehitetään palvelun saatavuutta, laatua, asiakkaan valinnanvapautta ja ammattilaisten uudenlaista yhteistyötä. Palveluseteli otetaan käyttöön 1.1.2020, Eksote tiedottaa.

Pilotissa kokeillaan palveluseteliä yleislääkärin kiireelliseen ja kiireettömään vastaanottopalveluun. Pilotti toteutetaan Ruokolahden hyvinvointiaseman tiloissa ajalla 1.12.2019–31.12.2022.

Palveluseteli on vaihtoehto Eksoten itse tuottamille tai ostamille palveluille. Palveluntuottajaksi hyväksytään kaikki ne tuottajat, jotka täyttävät hyväksytysti Eksoten palvelusetelipalvelun tuottamiselle asettamat edellytykset ja perusteet. Palveluntuottajaksi ilmoittautuminen alkaa joulukuussa 2019 ja jatkuu koko pilottihankkeen ajan. Eksote määrittää palvelusetelin arvon ja Ruokolahden kunta osallistuu pilotin kustannuksiin.

Asiakkaalle voidaan hoidontarpeen arvioinnin perusteella myöntää palveluseteli. Asiakas voi valita Eksoten hyväksymien palveluntuottajien joukosta sen, jonka luona asioi. Valintaa voi muuttaa kuukauden välein. Palveluseteli on kohdennettu eteläkarjalaisille, jotka asioivat Ruokolahden hyvinvointiasemalla (muutamin palvelusetelin toimintaohjeessa määritellyin poikkeuksin esim. työterveydenhuoltoa käyttävät eivät ole oikeutettuja palveluseteliin).

Pilotoitava palveluseteli on kapitaatioperusteinen. Palvelusetelin arvo on 21,50 euroa/valinnan tehnyt asiakas/kuukausi. Lisäksi palvelusetelipilotissa tammi-maaliskuulle 2020 on varattu palvelusetelituottajille erillinen lisäosa, yhteensä 39 000 euroa, jolla huomioidaan alkukuukausien alhaisempi kirjautujien (valitsijoiden) määrä. Kyseisellä lisäosalla tasataan palvelusetelipalvelusta maksettavaa korvausta. Palvelusetelin omavastuuosuus on asiakkaalle normaalin käyntimaksun suuruinen.

Pilottihankkeen taustalla on lääkäriresurssien puute, joka on vaikuttanut jo pidemmän aikaa vastaanottotoimintaan. Asukkaille tärkeimpinä hyötyinä ovat lääkäripalvelun saatavuus ja jatkuvuus.

Pilotilla haetaan palvelujen tuottamisen mallia, jossa palvelua tuottaa kumppani(t) järjestäjän eli Eksoten omissa tiloissa tiiviissä yhteistyössä muun henkilöstön kanssa. Tavoitteena on löytää innovatiivisia ja asiakkaalle lisäarvoa tuottavia kokonaistaloudellisia ratkaisuja koko Eksoten toimintaan sovellettaviksi. Pilotissa hyödynnetään malleja ja oppeja ympäri Suomea toteutetuista Sosiaali- ja terveysministeriön palvelusetelikokeiluista vuosina 2017–2019.

Asiakkaille tiedotetaan tarkemmin palvelusetelistä ja sen käyttämisestä loppuvuoden aikana.