Tervetuloa 2700 kertaa – Lappeenrannan infopaketti uusille asukkaille päivitetään ensi vuonna

Lappeenrannan kaupunki lähettää kaupunkiin muuttaneille tervetuliaispaketin. Ilkka Pohjalainen

Ilkka Pohjalainen

Kuntaan muuttanut uusi asukas on otettu, jos hänet huomioidaan jollain tavalla.

Lappeenranta lähettää kaupunkiin muuttaneille paketin, jossa on 80-sivuinen julkaisu, kaupunginjohtajan kirje, bussiaikataulut sekä etukuponkeja. Kupongeilla pääsee maistamaan liikunta- ja kulttuuripalveluita alennettuun hintaan.

Paketteja lähtee ryppäittäin, aina kun tietoja saadaan Väestörekisterikeskuksesta, kertoo kaupungin viestintäjohtaja Alina Kujansivu

– Niitä lähtee noin 2 700 kappaletta vuodessa. Sen saa yksi henkilö per talous, hän, joka on vanhin.

Jonkin verran tulee kyselyitä siitä, saisiko paketteja perhekuntaan useampia.

Julkaisu on suomeksi, mutta siinä on englanninkielisiä osioita. Jos muuttajalla on ulkomaalaiselta kuulostava nimi, kaupunginjohtajan kirje lähtee englanninkielisenä tai venäjänkielisenä.

Julkaisu on Kujansivun mukaan suunniteltu niin, ettei sitä tarvitse joka vuosi päivittää. Uusiminen on ohjelmassa taas ensi vuodelle.

Tervehdyslähetyksen saavat myös sellaiset opiskelijat, jotka ovat muuttaneet kirjansa Lappeenrantaan.

¬Joskus takavuosina opiskelijat saivat etuja esimerkiksi joukkoliikenteessä, jos muuttivat kirjansa Lappeenrantaan, mutta sellaisesta on luovuttu.

Lappeenranta on joskus kokeillut tervetulotilaisuutta uusille asukkaille, mutta ne eivät silloin kovin hyvin vetäneet väkeä. Tervetuliaiskahvit tarjotaan esimerkiksi Kouvolassa.

– Tiedän, että sellaisiakin järjestetään.

Sen sijaan kaupungin avoimien ovien päivistä elokuun lopulla on muodostunut suosittu tilaisuus niin kaupungin entisille kuin uusillekin asukkaille. Osallisuus- ja vaikuttamisohjelman työpajoissa on myös nostettu esille ajatus asukasamessuista, jossa niin kaupungin kuin muidenkin toimijoiden toimintaa olisi esillä.

Opiskelijoilleon erikseen elokuun lopulla Jet Lag off- tapahtuma kaupungintalolla. Ylioppilaskunnan, kaupungin ja yhteistyökumppaneiden tarjoamassa tervetuliaistapahtumassa on paikallisten toimijoiden pop up-pisteitä, tervetuliaisohjelmaa sekä tarjouksia ja vinkkejä Lappeenrannassa viihtymiseen. Viimeksi osallistujia oli viitisen sataa.

Pohdinnoissa on Kujansivun mukaan jetlag-prosessin jatkaminen ja laajentaminen, jotta opiskelijat tutustuisivat paremmin palvelutarjontaan.

– Kun väestöennusteita katsoo, pitää erityisen tarkkaan ja laaja-alaisesti miettiä sitä, miten saataisiin uusia asukkaita ja entiset pidettyä. Tärkeää on miettiä myös sitä, miten saataisiin koko perhe muuttamaan mukana, jos yksi perheenjäsen muuttaa tänne työn perässä.

Lappeenrannan asukkaat

Kaupungin asukasluku 2018 lopussa oli 72 699

Uusin ennakkoväkiluku 30.9. oli 72 792 henkilöä

Eräs ennuste vuoden 2040 väkiluvusta: 68 608

Syyskuun lopun tilanteen mukaan luonnollinen väestönlisäys tänä vuonna on Lappeenrannassa miinuksella 227 henkilöä, kuntien välinen nettomuutto plussalla 63 henkilöä ja nettomaahanmuutto plussalla 263 henkilöä.

Suomenkielisiä vuonna 2018 oli 93 prosenttia (67 164 henkilöä)

Venäjänkielisiä oli 4 prosenttia (3 107 henkilöä)

Muita kieliä äidinkielenään puhuvia oli 3 prosenttia (2 428 henkilöä)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu