Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Postin työehtosopimuskiistassa ei sopua – tukilakot laajenevat maanantaina asiamiesposteihin, bussiliikenteeseen, Ruotsin- ja Tallinnan-laivoille, satamiin ja lentoihin

NEUVOTTELUT: Myös Teollisuusliitto ja Pro ilmoittivat sunnuntaina aloittavansa omat työtaistelunsakahden viikon kuluttua jumissa olevien työehtosopimusneuvottelujen takia.

Postin työehtosopimusneuvotteluissaei ole löytynyt sopua. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kertoi asiasta sunnuntai-iltana.

Näin ollen Postin työntekijöiden lakko laajenee maanantaina.

Uudet työseisaukset koskevat postinjakelua, postinkäsittelyä, postinkuljetusta sekä toimihenkilö- ja myymälätehtäviä koko maassa maanantain vastaisesta yöstä klo 00.00 koko lakon loppumisajankohtaan 8:nteen joulukuuta kello 24.00.

Samalla käynnistyvät PAU:ta tukevat lakot. Tukilakot voivat vaikuttaa busseihin, laivoihin ja lentoihin.

Auto- ja kuljetusalan ammattiliito (AKT) laajentaa tukilakkonsa pääkaupunkiseudulle HSL:n bussiliikenteeseen ja huoltokorjaamoihin.

Uudet tukitoimet alkavat maanantaina kello 3.00 ja päättyvät tiistaina 26. marraskuuta kello 3.00, mikäli PAUn työnseisaukset jatkuvat.

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto (Jyty) Ammattiliitto Jyty tukee sekin Postin työtaistelua tukilakolla bussiliikenteessä. Tukilakko koskee Koiviston Auto -konserniin kuuluvan Helsingin Bussiliikenne Oy:n työehtosopimuksen piirissä olevia bussinkuljettajia.

Suomen merimiesunioni tukitoimet laajenevat niin ikään maanantaina kello 6.00. Tukilakon aikana ulkomaanliikenteessä olevat lasti-, ropax- ja matkustaja-alukset, jotka ovat Suomen lipun alla ja jotka saapuvat Suomen satamiin klo 6.00:n jälkeen, jäävät satamiin eivätkä Suomen merimiesunionin jäsenet enää seuraa alusten mukana merelle.

Tallink Siljan laivoista lakolla on vaikutus Turku–Tukholma-reitillä liikennöivään Baltic Princessiin ja Helsinki–Tukholma-reitillä liikennöivään Silja Serenadeen. Baltic Princess jää Turun satamaan maanantaina illalla, ja Silja Serenade Helsinkiin tiistaina aamulla. Viking Linella lakko vaikuttaa yhtiön viiden Suomen lipun alla kulkevan aluksen toimintaan. Alukset ovat Mariella, Gabriella, Amorella, Viking Grace ja Rosella.

Ilmailualan Unionin (IAU) tukitoimiin osallistuvat IAU:n jäsenet kaikkien Suomesta ja Suomeen operoivien lentoyhtiöiden käyttämissä maapalveluissa, tekniikassa, cateringissä, rahdissa sekä lisäksi lentoasemien turvatarkastuksessa.

Tukilakkotoimen piirissä ovat Paltan jäsenyrityksistä Airpro Oy, Aviator Finland Oy, Finnair Oyj, Finnair Cargo Oy, Finnair Kitchen Oy, GA Telesis Engine Services Oy, HUB logistics Handling Oy, Nordic Regional Airlines Oy, RTG Ground Handling Oy ja Swissport Finland Oy.

Myös Sähköliitto aloittaa tukitoimensa kello 6.00, ja ne päättyvät sunnuntaina 8. joulukuuta kello 24.00.

Tukilakko kohdistetaan liiton mukaanhuolto-, korjaus- ja kunnossapitotöihin postinkäsittelyyn ja -jakeluun liittyvissä tehtävissä. Käytännössä työnseisaus kokee seitsemääposti- ja logistiikkakeskusta kuudella paikkakunnalla eli Tampereella, Helsingissä, Vantaalla, Kuopiossa, Oulussa ja Liedossa. Lisäksi lakossa on mukana rahtiterminaaliVantaalla.

Varsinainen työehtosopimuskiista koskee PAUn eli Posti- ja logistiikka-alan unionin uusia TES-neuvotteluja. Toinen kiista koskee 700 pakettilajittelijaa, jotka jo aiemmin siirrettiin halvemman TES-sopimuksen piiriin. PAU on ilmoittanut, ettei se neuvottele kahdesta eri kiistasta erikseen, vaan molemmat on ratkaistava samalla kertaa.

Teollisuusliitto aloittaa omansa lakkonsa 9. joulukuuta. Tuolloin mukana 35 000 työntekijää.

Myös kaksi muuta suurta liittoa ilmoitti aloittavansa joulukuussa työnseisaukset, jotka koskevat näillä alueilla käynnissä olevia työehtosopimusneuvotteluja.

Teollisuusliitto aloittaa kahden viikon kuluttua laajat työnseisaukset edustamillaan toimialoilla.

Kolmepäiväiset lakot alkavat maanantaina 9. joulukuuta. Työnseisaus koskee noin 35 000 työntekijää ja 180 yritystä.

– On todella valitettavaa, että joudumme turvautumaan näin koviin otteisiin, mutta muukaan ei nyt näytä auttavan. Jouduimme sunnuntaina katkaisemaan neuvottelumme myös teknologiasektorilla, kun työnantajapuolen halu sopimuksen syntymiseen oli täysin olematon, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo tiedotteessa.

Työnseisauksen piirissä ovat teknologiateollisuuden, malmikaivosten, kumiteollisuuden, öljy-, maakaasu- ja petrokemianteollisuuden, kemian perusteollisuuden, lasikeraamisen teollisuuden, muovituoteteollisuuden ja kemiantuoteteollisuuden, teknisen huollon ja kunnossapidon sekä mekaanisen metsäteollisuuden sopimisalat ja puolustusministeriön työpaikat.

Teollisuusliiton mukaan liiton kaikkien sopimusalojen neuvotteluissa työnantajat vaativat runsaasti heikennyksiä nykyisiin työehtoihin. Suurimmat kiistat ovat koskeneet muun muassa työaikaa.

Ammattiliitto Pro kertoi sekin sunnuntaina aloittavansa kolmen vuorokauden työnseisauksen 9. joulukuuta erikseen nimetyissä yrityksissä viidellä sopimusalalla.

Pron työnseisaus koskee toimihenkilöiden työehtosopimuksen mukaisia töitä teknologiateollisuudessa, suunnittelu- ja konsulttialalla, kemianteollisuudessa sekä kumi- ja lasikeraamisessa teollisuudessa.

Pron ehdoton tavoite on neuvotteluissa kilpailukykysopimuksen 24 tunnin työajan pidennyksen poistaminen työehtosopimuksista.