Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Professori näkee ratkaisun Postin umpisolmuun – "Suomessa harvoin nähty näin massiivista"

Työoikeuteen erikoistunut Turun yliopiston oikeustieteen professori Seppo Koskinen pitää eilen solmuun mennyttä työmarkkinatilannetta sangen erikoisena.

Postin pakettilajittelijoiden palkkaehdoista alkunsa saanut lakko on vetänyt mukaansa useita tukilakkoja. Pääkaupunkiseudun bussiliikenne on lähes kokonaan pysähtynyt, samoin Finnair on perunut lukuisia lentojaan.

Koskisen mukaan lakkotoiminta on yllättävän laajaa.

– Nythän tilanne on se, että tukilakot kohdistuvat yhteen yritykseen. Voisi kärjistäen sanoa, että vastakkain ovat vahvat työntekijät ja heikko työnantaja. Suomessa on harvoin nähty vastaavia massiivisia tukilakkotoimenpiteitä, Koskinen arvioi.

Hänellä on tilanteeseen yksi ratkaisuehdotus, joka näyttää jopa todennäköiseltä.

– Näyttää siltä, että paras ratkaisu olisi se, että Postin hallitus eroaisi kokonaan, jolloin menetetty luottamus saataisiin työnantajan suunnalle palautumaan.

– Lisäksi uuden hallituksen pitäisi antaa työntekijöille nykyistä enemmän valtaa. Teknisestihän tämä olisi helppoa, koska kyse on kuitenkin valtionyhtiöstä, Koskinen muotoilee.

Medialiitto on tullut vedetyksi mukaan Postin tukilakkoihin vastoin omaa tahtoaan.

Medialiitto muistuttaa, että sen jäsenyritykset noudattavat Teollisuusliiton kanssa tehtyjä, voimassa olevia työehtosopimuksia. Se aikoo tehdä jatkossakin jakelualan työehtosopimukset Teollisuusliiton kanssa.

Se myös kieltäytyy olemasta Paltan ja PAU:n sopiman työehtosopimuksen osapuoli.

– Tässä suhteessa Medialiitto on aivan oikeassa, sillä tällaista sopimusta Medialiiton olisi ollut hyvin hankala tehdä, Koskinen sanoo.

Koskinen ei usko, että laajatkaan tukilakot johtaisivat yleislakon kaltaiseen tilanteeseen.

– PAU on kuitenkin suhteellisen pieni liitto ja nyt voimassa olevat tukilakot ovat kestoltaan vielä lyhytaikaisia. Kokonaisuudessaan tästä vuodesta voi kuitenkin tulla hyvinkin merkittävä lakkovuosi, Koskinen arvioi.

– Minun veikkaukseni on se, että tämä tilanne selviää sillä, että viisaampi osapuoli väistyy.