Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jari Tervo teki dokumenttisarjan Mauno Koivistosta – nostaa yhden syyn yli muiden Koivisto-ilmiössä

Millainen mies oli työläisperheestä sodan ja sataman kautta vallan huipulle noussut presidentti Mauno Koivisto?

Tähän kysymykseen pureutuu kirjailija-toimittaja Jari Tervo kahdeksanosaisessa tv-sarjassa, joka näkyy Ylen kanavilla joulun jälkeen. Luvassa on runsaasti arkistomateriaalia sekä asiantuntijahaastatteluja Koiviston tunteneilta aikalaisilta ja historiantutkijoilta.

Tervon mukaan Koiviston valtaannousuoli huolellisesti pedattu, ja ratkaisevassa roolissa oli televisio – oman aikansa uusi media. Se omalta osaltaan synnytti Koivisto-ilmiön.

– Koivisto oli ensimmäinen suomalainen huippupoliitikko, joka vieraili television viihdeohjelmassa. Nuoren, mirrikaulaisen pääministerin rento vierailu Jatkoaika-ohjelmassa oli suuri menestys. Ohjelmalla oli 1960-luvun vähäkanavaisessa televisiomaassa parhaimmillaan kaksi miljoonaa katsojaa. Koivisto oli omaperäinen ja karismaattinen mies ja kaiken lisäksi sotaveteraani. Nämä ominaisuudet ja taustat olivat hyvä alusta kansansuosiolle, mutta siihen tarvittiin myös televisiota, kuvailee Tervo Ylen tiedotteessa.

Toisaalta Koivisto osasi olla myös juonikas. Historiaan on jäänyt hänen harrastamansa politiikan "manuaaliohjaus".

– Hän osasi pelata – myös muuta kuin lentopalloa, Tervo tiivistää.

Koiviston elämä alkoi vaatimattomista oloista. Lapsuuden ja nuoruuden kasvuympäristö oli turkulainen työläisperhe. Sen jälkeen seurasivat vuodet rintamamiehenä jatkosodassa, jossa Koivisto palveli muun muassa Lauri Törnin alaisuudessa.

Sotaa seurasi työskentely Turun satamassa, valmistuminen ylioppilaaksi työn ohessa ja suuntaus akateemiselle uralle, mistä ura jatkui Suomen Pankkiin.

Politiikassa Koivisto toimi puolueensa SDP:n valtiovarainministerinä ja pääministerinä ennen kuin nousi Urho Kekkosen vahvimmaksi seuraajaehdokkaaksi.

Kevään 1981 dramaattisissa vaiheissa pääministeri sivuutti oman puolueensa kilpailijat ja asettautui myös Kekkosen avoimeksi haastajaksi.

Jari Tervon mukaan Koiviston tarinan kautta voidaan tarkastella myös isoa osaa itsenäisen Suomen historiasta.

Koivisto oli Suomen ensimmäinen työväestön keskuudesta noussut presidentti, jonka johdolla Suomi siirtyi YYA-ajasta Euroopan unioniin.

Sarjaa varten on haastateltu muun muassa Tellervo Koivistoa, Paavo Lipposta, Ele Aleniusta, Esko Ahoa, Pirkko Työläjärveä ja Erkki Liikasta sekä tutkijoista muun muassa Tapio Bergholmia, Kati Katajistoa, Kimmo Rentolaa ja Juho Ovaskaa.

Tervo on aiemmin tehnyt vastaavanlaisen sarjan Kekkosesta. Se keräsi kriitikoilta ja yleisöltä runsaasti kiitosta.

Sarja alkaa pyöriä TV1:ssä tapaninpäivänä 26. joulukuuta kello 20. Samalla koko sarja tulee katsottavakseen Areenaan.