Ikävä ilmiö paljastui maahantuotujen lemmikkien tehovalvonnassa – näitä puutteita havaittiin

Puolella tehovalvonnan haaviin jääneistä lemmikeistä havaittiin puutteita. Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjesti matkailijoiden tehovalvonnan poliisin, tullin ja Helsingin valvontaeläinlääkärin kanssa.

Poliisi ja tulli pysäytti 834 lautalta tulevaa autoa satamassa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkärit tarkastivat niissä olevat 50 eläintä, joista 45 oli koiria.

Valvonnassa tarkastettiin Suomeen matkaavien lemmikkien maahantulon edellytyksiä sekä kerrottiin lemmikkien kanssa liikkuville tuontivaatimuksista ja tautiriskeistä. Yli puolella tarkastetuista koirista, 24:llä havaittiin puutteita. Koirilta puuttui joko ekinokokkilääkityksiä, rabiesrokotuksia tai passi.

Omistajille annettiin määräys puutteiden korjaamiseksi määräajassa sekä kaksi ilman passia matkustanutta koiraa käännytettiin omistajan kanssa takaisin Viroon.

Tarkastettavien joukossa oli lisäksi yksi kissa ja neljä hevosta, joiden tuontiasiakirjat olivat kunnossa.

Tarkastuksessa paljastui myös ikävä ilmiö. Koiratuonti yritetään naamioida yksityiseksi tuonniksi, vaikka viranomaisista on selvää, että koira välitetään edelleen uudelle omistajalle. Kaupallisen tuonnin vaatimuksia ei kuitenkaan täytetä.

─ Olen törmännyt tähän ilmiöön sekä rescue-tuonnissa että pentukaupassa ja ilmoitan tällaiset tuonnit poliisille, sanoo läänineläinlääkäri Sari Haikka tiedotteessa.

Jokaisen rescue-koiran mukana tulee olla TRACES-terveystodistus, joka on EU-komission ylläpitämä terveystodistusjärjestelmä. Eläinlääkäri tarkastaa tällaisen eläimen lähtömaassa 48 tuntia ennen tuontia Suomeen.

Suomalaiset ostavat koiranpentuja edelleen pentutehtailijoilta. Pentutehtaalta koiran hankkiva henkilö tukee rikollista ja eläinten kärsimystä aiheuttavaa toimintaa. Vastuu on ostajalla.

Lemmikkien tuonti- ja vientivaatimukset voi selvittää Ruokaviraston sivujen hakukoneen avulla.

─ Koirilla ja kissoilla tulee olla rabiesrokotus tai rabiesvakuus. Jos tuodaan katukoiria rabiesriskialueilta, kuten Venäjältä tai Romaniasta, on suositeltavaa testata rabieksen vasta-aineet, Haikka ohjeistaa.

Jos koiralla havaitaan puutteita rokotuksissa tai lääkityksessä, tehdään tautiriskiarvio ja sen perusteella koira joko lähetetään takaisin lähtömaahan, eristetään tai lopetetaan.

– Virallinen rabiesepäily johtaa lähes aina eläimen lopettamiseen. Rabiesta tai ekinokokkia ei esiinny Suomessa, ja näin tulisi olla jatkossakin, Haikka painottaa.

Toisesta EU-maasta Suomeen tuotavilla koirilla täytyy olla siru, passi, lääkitys ekinokokkoosia vastaan sekä rabiesrokotus tai rabiesvakuus. Kissoilla on samat vaatimukset lukuun ottamatta ekinokokkilääkitystä.

Näin vältät pentutehdas-koiran ostamisen

Käy katsomassa pentua ainakin kahdesti muutaman viikon välein.

Pyydä nähdä kasvatusolosuhteet ja pennun emä molemmilla kerroilla.

Vältä ostamasta koiraa pelkän nettimyynti-ilmoituksen perusteella.

Älä anna suloisten koiranpentukuvien hämätä.

Varmista, että saat tarvittavat asiakirjat, kuten kauppakirjan koiran ostosta.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut