Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eksoten yt-neuvottelut etenevät – "Resursseja käytetään jatkossa enemmän asiakastyöhön ja vähemmän sisäiseen prosessointiin"

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) yhteistoimintaneuvottelut etenevät, Eksote kertoo tiedottella. Koolle kutsutut henkilöstöjärjestöjen ja työnantajapuolen edustajat kokoontuivat keskiviikkona lain mukaiseen yhteistoimintamenettelyyn. Neuvottelut koskevat työnantajan esitystä talouden tasapainottamiseksi tarvittavien toimenpiteiden toteuttamiseksi. Neuvottelut koskevat koko Eksoten organisaatiota, kaikkia toimintoja ja koko henkilöstöä.

Henkilöstöjärjestöt osallistuivat aktiivisesti keskusteluun ja pyysivät täsmennyksiä ja selvityksiä työnantajapuolen esityksiin sekä ilmaisivat mielipiteensä. Jokaisen esityksen jälkeen neuvotteluissa avattiin mahdollisuus avoimeen keskusteluun. Työnantajapuoli Eksote osoitti kiinnostusta henkilöstön edustajien huoleen ja kokouksessa keskustelua käytiin rakentavassa hengessä. Tarvittavia lisätietoja luvattiin hankkia seuraavaan yhteistoimintaryhmän neuvottelutilaisuuteen.

– Neuvottelujen tavoitteena on pyrkiä yhteiseen linjaan Eksoten uuden strategian kanssa. Organisaatiota madalletaan ja henkilöstön resursseja käytetään jatkossa enemmän asiakastyöhön ja vähemmän sisäiseen prosessointiin, linjaa toimitusjohtaja Timo Saksela.

Eksoten tulos on jäämässä kuluvana vuonna merkittävästi alijäämäiseksi. Syyskuussa tehdyssä koko vuoden ennusteessa alijäämän suuruudeksi ennakoidaan 6,7 miljoonaa euroa. Eksoten toiminta-alueen väestön palvelutarve kasvaa eikä kustannusten nousupainotteiseen

tilanteeseen ole odotettavissa nopeaa käännettä. Eksoten toiminnan tehostaminen on toiminnan turvaamisen kannalta välttämätöntä.

Eksotessa tehdään jatkossa määrätietoista työtä esimiestyön ja suunnitelmallisen johtamisen parantamiseksi, koulutusta Eksoten esimiehille järjestetään jo keväällä.

– Jokaisella meidän työntekijällämme on oikeus esimieheen, joka tuntee hänet ja toimintaympäristön, jossa hän työskentelee, Saksela toteaa päättäväisesti ja jatkaa itselleen tärkeimmän aiheen, asiakkaan, pariin.

– Asiakas on meille tärkein. Kaiken toimintamme tulee jatkossa lähteä asiakkaidemme tarpeista. Sitä pidetään myös yt-neuvottelujen yhteisenä tavoitteena, Saksela sanoo tiedotteessa.

Eksoten toimintakyky ja Etelä-Karjalan väestön palveluiden turvaaminen edellyttää, että Eksoten toiminta saadaan vastaamaan kuntien taloudellista kantokykyä. Eksote on käynnistänyt tänä syksynä yt-neuvottelut, joiden tavoitteena on etsiä noin 9 miljoonan euron säästöt verrattuna syyskuussa 2019 tehtyyn vuosiennustetasoon. Henkilöstövähennystarpeen arvioidaan olevan noin 105 henkilötyövuotta (htv). Säästötavoitteen toteutuminen edellyttää henkilöstömenojen lisäksi myös muiden toiminnallisten säästöjen toteuttamista.

Neuvottelut koskevat säästöjen aikaansaamiseksi henkilöstöön kohdistuvia toimenpiteitä sekä näiden toimenpiteiden perusteita, vaikutuksia ja vaihtoehtoja koko yhtymässä. Henkilöstön mahdolliset irtisanomiset ja osa-aikaistamiset, organisaatiomuutokset sekä mahdolliset siirrot tehtävistä toisiin, kuuluvat myös neuvoteltaviin asioihin. Luonnollinen poistuma (esim. eläköitymiset, joita ei korvata uudella rekrytoinnilla) on otettu huomioon kustannussäästöjä laskettaessa.

– Yt:eillä ei haeta nyt sitä, että siirretään työntekijä uuteen laatikkoon. Irtisanomisia tulee. Joillekin irtisanottaville Eksotella on mahdollisuus tarjota työntekijän koulutusta ja osaamista vastaavaa työtä, toki uuden työn mukaisin ehdoin. Uusia tehtäviä tarjotaan tilanteessa, jossa tehtävälle on aito tarve, kuvaa prosessia henkilöstöjohtaja Merja Hokkanen.

– Sekä henkilöstön, että kuntalaisten suunnasta on tullut palautetta, että meillä on esimerkiksi liikaa koordinaattoreita. Pyrimme lisäämään vastuuta ja päätösvaltaa niille ihmisille, jotka asioista todellisuudessa vastaavat, kertoo Saksela ja osoittaa kuunnelleensa herkällä korvalla yt-neuvotteluihin liittyvää keskustelua.

Ellei tarvittavasta henkilöstön vähentämisestä tai muusta tavasta tavoitteen saavuttamiseksi sovita yhteistoimintaneuvotteluissa, tarvittavat toimenpiteet aloitetaan aikaisintaan, kun neuvotteluvelvoite on täytetty alkuvuoden 2020 aikana.