Vuokralainen haluaa laatua – Tyysterniemi ja keskusta houkuttavat

Ilmakuva Lappeenrannan keskustasta. Lappeenrannan kaupunki

Laura Mykkänen

Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy toimitusjohtaja Martti Mäkelän mielestä Lappeenrannassa asunnottomien määrä on kohtuullinen ja vuokra-asuntojen tilanne tasapainossa.

– Vaikka hakijoita on määrällisesti paljon, hakevat he usein tietyn tyyppistä asuntoa tietyltä alueelta ja ovat usein hakijana monella vuokra-asuntoja tarjoavalla toimijalla.

Asunnot vuokrataan ARAn sääntöjen mukaisesti niitä eniten tarvitseville. Uusia hakemuksia tulee kuukausittain noin 250–300.

Tällä hetkellä tilanne on poikkeuksellinen, sillä voimassa olevien hakemusten määrä on yli 800.

– Lokakuussa oli haettavana Tyysterniementie 19 valmistuvien kahden uuden kerrostalon asunnot, joita pelkästään haki yli 400.

Asuntopalvelulla on noin 5 000 vuokra-asuntoa, tällä hetkellä heti vuokrattavissa 86 kappaletta, pääasiassa isoja asuntoja ja kolmioita.

Erityisen haluttuja ovat Mäkelän mukaan keskustan pienet asunnot. Vähemmän kysyntää on kaupungin reuna-alueilla.

Mäkelän mukaan Lappeenranta pärjää hyvin verrokkikaupunkien hintatasoon verrattuna. Myös Tilastokeskuksen mukaan kaupungin ARA-asunnot ovat keskimäärin 21 prosenttia halvempia kuin vapaarahoitteiset asunnot.

– Asuntopalvelun ARA-asunnoissa keskivuokrat ovat pysyneet viimeiset neljä vuotta hyvin stabiilina, vaikka joitakin sisäisiä muutoksia vuokriin on tehtykin.

Halutuimmilla alueilla vuokrat ovat hieman nousseet, vähemmin halutuilla vuokrat taasen jopa laskeneet.

– Ensi vuodelle yhtä taloa lukuun ottamatta vuokriin ei ole tulossa muutoksia. Kustannustason nousun voi aina ainakin johonkin rajaan saakka kompensoida toimintaa tehostamalla.

Mitra Imatran Rakennuttaja Oy:llä vuokra-asuntoja on 1 300 kappaletta, asuntohakemuksia tällä hetkellä 62 ja vapaita asuntoja 81, kertoo asuntosihteeri Kirsi Dillström

Suurin osa hakee yksiöitä ja pieniä kaksioita.

– Imatrankoski ja Paajala ovat tällä hetkellä eniten haettuja alueita. Reuna-alueet jäävät tyhjilleen palveluiden puutteen vuoksi.

Dillström sanoo, että vuokra-asuntojen hintataso on pysynyt lähes samalla tasolla ja korotukset viime vuosina olleet noin yhden prosentin verran. Keskivuokra on tällä hetkellä 9,74 e/m².

Vapaiden markkinoiden osalta SKV Imatran myyntipäällikkö Tiina Kytösalmi kertoo, että heillä on tarjolla 5–10 vuokra-asuntoa kuukaudessa. Määrä on pysynyt samana pari vuotta.

Heidän osaltaan tarjonta on vähentynyt Fortumin alueen vanhojen kivitalojen sisäilmaongelmien myötä.

Kytösalmi näkee, että tänä päivänä vuokralainen kaipaa entistä enemmän asunnolta hyvää kuntoa ja asunnon löytyminen voi olla haastavaa.

– Keskustan hyväkuntoisiin asuntoihin löytyy vuokralainen yleensä todella nopeasti. Lievealueella, jos asunnon kunto ei ole hyvä, se voi roikkua pitkäänkin.

Vuokra-asuntojen hinta on hänen mukaansa pysynyt viime vuosina samana, mutta samalla omistusasuntojen hinnoissa on tapahtunut alenemista.

Hänestä omistusasuntojen ostoinnokkuudessa ei ole kuitenkaan tapahtunut suurta lisääntymistä.

– Hintataso on hyvin maltillinen, joskin alhainen, ja korkotaso sellainen, että asunnon osto olisi järkevää verrattuna vuokralla asumiseen.

Opiskelija-asunnot täynnä

Lappeenrannan opiskelija-asuntosäätiön (LOAS) toiminnanjohtaja Joonas Grönlund kertoo, että kaikki asunnot ovat vuokrattuna.

Jonoa on Grönlundin mukaan kahdenlaista. Jotkut haluavat muuttaa Loas:n asunnosta toiseen, jotkut asuvat Lappeenrannassa muussa kuin Loas:n asunnossa ja jonottavat sinne.

Syksyllä hakemuksissa on luonnollisesti piikki ja toinen matalampi tammikuussa. Asunnon saa, kun on aikaisin liikkeellä ja on valmis ottamaan asunnon vastaan jo kesällä.

– Vaikka siihen tulisi joku ylimääräinen vuokranmaksukuukausi, se on suhteessa pientä, kun on kyseessä useamman vuoden opiskelu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu