Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiba Lumberg sanoo odottaneensa Veijo Baltzarin paljastumista vuosia: "Nyt lakaisee oikeuden luuta"

Romanitaustainen kuvataiteilija ja kirjailija Kiba Lumberg, 63, sanoo tienneensä jo vuosikymmeniä, etteivät Veijo Baltzarin, 77, kaikki toimet kestä päivänvaloa. Lumberg ei usko, etteikö asia olisi ollut myös laajemmin tiedossa.

Hän kertoo saaneensa yhteydenottoja, joissa on kerrottu Baltzarin tavasta toimia lasten, nuorten ja naisten kanssa.

– Olen kehottanut tekemään rikosilmoituksen. Baltzar on kuitenkin nauttinut poliittista suojelua ja tukijoidensa hurmoksellista ihailua, joka on suojellut häntä ja kasvattanut pelkokerrointa entisestään, Lumberg sanoo.

– Veijo Baltzar on käyttänyt röyhkeästi ja pöyhkeästi hyväkseen etnisen taustansa valtaapitävissä herättämiä romanttisia kuvitelmia.

Kiba Lumberg sanoo olevansa eniten pahoillaan siitä, että Baltzaria ei pysäytetty jo aikaisemmin. Hän suree kaikkien niiden puolesta, jotka ovat asian vuoksi kärsineet.

– Niin moni elämä on ihan oikeasti tuhottu.

Kiba Lumberg sanoo toivovansa nyt tutkivien journalistien jatkavan Veijo Baltzarin toiminnan ja tukijoiden selvittämistä.

– Nyt lakaisee oikeuden luuta, ja toivottavasti nurkkia myöten.

Taiteilijana hän on tyytyväinen siihen, kuinka taiteen ja kulttuurin rahoitusjärjestelyjen epämääräisyys on noussut tapauksen johdosta keskusteluun. Hän sanoo tietävänsä kokemuksesta esimerkiksi apurahojen myöntämisen riippuvan enemmän taiteilijan persoonasta, kuin hänen taiteensa laadusta.

– Taide- ja kulttuurikenttä on mielestäni poliittisesti korruptoitunutta. Jos et sovi pirtaan, jäät ulos. Toivottavasti koko systeemi käydään nyt kunnolla läpi ja uudistetaan.

Romaniväestön osalta Kiba Lumberg toivoo raikkaita tuulia. Hän sanoo julkisuudessa nostettavan jatkuvasti esiin vanhoillisia miehiä ja poliittisesti järjestäytyneitä tahoja.

– Suomalainen romanikulttuuri on niin paljon muutakin, rikas ja monimuotoinen. Osa romaniväestöstä on modernia ja edistyksellistä, heihin valtaväestön tulisi tutustua.