Melueste syntyy Pontukseen 3d-tulostimella ensi kesänä – Uudella menetelmällä voi tehdä vaikka skeittiramppeja ja puistonpenkkejä

Terhi Jantunen esitteli tulostettavaa materiaalia Pontuksen koululla. Ilkka Pohjalainen

Ilkka Pohjalainen

Pontuksen koulukeskuksen aulassa pöydällä on pieniä harmaita kuutioita ja pikkuruisia kukkaruukkuja. Niitä esittelee asiantuntija Terhi Jantunen Lappeenrannan kaupungilta.

Materiaali on sekoitus paikallisen teollisuuden sivuvirroista höystettynä tietyillä kemikaaleilla. Tuloksena on jämäkkää materiaalia, jota voi tulostaa 3d-tulostimella. Siitä voi työstää vaikka puistonpenkkejä, suuria kukkaruukkuja, skeittiramppeja tai meluaitaa.

Kaupungin ja LUT-yliopiston yhteishanketta esiteltiin Pontuksen koululla juuri siksi, että koulun lähelle radan varteen on tarkoitus tehdä sadan metrin matkalle meluestettä tästä materiaalista, ja suunnitelmaa esiteltiin koululla yleisötilaisuudessa viime keskiviikkona. Noin metrin korkuinen melueste nousee ensi kesänä. Elementit tulostaa imatralainen Fimatec.

Meluesteen teko on osa Urban Infra Revolution –hanketta, jossa kaupunki kehittää yhteistyössä LUT-yliopiston ja yritysten kanssa uudenlaisia rakennuselementtejä kiertotalouden tuotteista.

Asukkailla oli tilaisuudessa mahdollisuus tutustua yhdessä asiantuntijoiden kanssa meluvallista tehtyihin suunnitelmiin, havainnekuviin ja meluvallin valmistamisessa käytettyyn materiaaliin.

Meluesteen rakentamisessa hyödynnetään kierrätysperäisiä raaka-aineita, joiden kestävyyttä voidaan vahvistaa lisäämällä mukaan selluloosa-, tai muita luonnonmukaisia kuituja. Asiantuntija Terhi Jantunen kaupungin Greenreality – palveluista pitää meluesteen sijaintia junaradan varressa erinomaisena paikkana seurata materiaalin käyttäytymistä ja kestävyyttä suomalaisissa sääolosuhteissa.

Koululla esillä olleissa koekappaleissa oli mukana muun muassa Nordkalkin rikastushiekkaa sekä metsäteollisuuden tuottamaa tuhkaa.

– Hankkeessa on tehty paljon aiheeseen liittyvää tutkimusta. Meluesteessä voimme hyödyntää erilaisia raaka-aineesta kehitettyjä reseptejä ja suorittaa näin vertailevaa tutkimusta meluesteen eri osissa. Saamme käytännön tietoa uudesta aineesta, sen ominaisuuksista ja kestävyydestä todellisessa ympäristössä, Jantunen kertoo.

Hankkeessa kehitetty materiaali ja tulostustekniikka mahdollistavat täysin uudenlaisen muotokielen ja ympäristön rakentumisen. Valamisen lisäksi meluesteen rakentamisessa hyödynnetäänkin myös hankkeessa kehitettyä 3d-tulostusta.

– Elementtien suunnittelussa on ollut mukana myös muotoilutoimisto. Tavoitteenamme on ollut luoda viihtyisää ja kestävää ympäristöä, jossa huomioidaan ilmastoasioiden lisäksi myös esteettiset näkökulmat. Meluvallista tulee hyvä ikkuna siihen, millaiseksi rakentamisessa käytettävä muotokieli voi muuttua tulevaisuudessa, Jantunen pohtii.

Uudenlaisten elementtien etuna on niiden koko ja liikuteltavuus. Hankkeessa toteutettavat elementit pääsevät mukaan rakentamaan yhteisöllisyyttä myös koulun piha-alueelle.

– Keskustelimme asiasta Pontuksen koulun kanssa ja saimme yhdessä idean, että voisimme hyödyntää elementtejä ns. ystäväpenkin rakentamisessa. Ne ovat jo muodoltaan yksistään kauniita ja lisäämällä sen päälle puisen istuinosan muodostuu siitä penkki, jolle leikkikaveria kaipaava voisi istahtaa ja muut osaisivat tulla pyytämään häntä mukaan leikkeihin, Jantunen kertoo.

Kaupunkilaiset pääsevät tutustumaan kaupunkikuvassa uudella teknologialla valmistettuihin tuotteisiin ensi vuonna. Meluvallin lisäksi hankkeessa valmistetaan uudella tulostustekniikalla puistonpenkkejä ja kukkaruukkuja Lappeenrantaan ja Imatralle.

Urban Infra Revolution

Yhteishanke, jossa ovat mukana Lappeenrannan kaupunki, LUT-yliopisto sekä yrityksiä.

Tarkoituksena on hyödyntää teollisuuden sivuvirtoja kaupunkirakentamisessa.

Hankkeen rahoituksesta 80 prosenttia tulee EU:lta.

LUT Business School miettii kaupallisia sovellutuksia.

Vastaavia materiaaleja on jo käytössä maailmalla. Raaka-aineet vaihtelevat paikallisesti. Geopolymeerimateriaali yhdistettynä 3D tulostukseen on uusi innovaatio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu