Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sirpa Paatero eroaa – pääministeri Rinteeltä suora syytös Postille harhaanjohtamisesta

Pääministeri Antti Rinne (sd.) puolusti itseään perjantaina Posti-riidassa, joka uhkaa paitsi hänen omaa asemaansa myös koko hallituksen asemaa.

Rinne latasi täyslaidallisen syytöksiä Postin johdolle, joka on päämisterin mukaan antanut valtio-omistajalle harhaanjohtavaa tietoa suunnitelmistaan siirtää työntekijöitä liikkeenluovutuksella halvempaan työehtosopimukseen.

Rinne sanoi tiedotustilaisuudessa, että Posti on toiminut vastoin valtio-omistajan tahtoa. Hän kiisti puhuneensa eduskunnalle "muunneltua totuutta" ja vieritti vastuuta perjantaina eronneelle omistajaohjausministeri Sirpa Paaterolle (sd.).

Rinne perusteli Paateron eroa sanoen, että hän on pääministerinä kesästä lähtien korostanut omistajaohjausministerille, ettei Postissa voida polkea työehtoja. Rinne arvioi, ettei Paatero ole vienyt hänen viestiään riittävän selkeästi Postin johtoon. Paatero jäi perjantaina sairauslomalle, joka kestää 13. joulukuuta asti.

Samalla Rinne syytti suorasukaisesti Postin johtoa toimimisesta valtio-omistajan tahtoa vastaan.

Rinteen mukaan Posti on pyrkinyt häivyttämään viestinnästään riidan ytimessä olevan tärkeän päivämäärän 1. syyskuuta, jolloin Posti siirsi liikkeenluovutuksella 700 pakettilajittelijaa tytäryhtiöönsä Posti Palvelu Oy:öön.

– [Postin valtio-omistajalle] 21.8 [antamassa] briiffissä todetaan kahdessa kohdassa selkeästi, että liikkeenluovutus tapahtuu 1.11, Rinne sanoi.

– Vaikuttaa siis siltä, että Posti on yrittänyt häivyttää tuon päivämäärän 1.9. omassa viestinnässään.

Rinne ei kysyttäessä osannut arvioida, nauttiiko Postin hallitus valtio-omistajan luottamusta. Hän vetosi siihen, että asia kuuluu omistajaohjausministerille.

Postin työmarkkinariidasta alkanut kiista repii nyt Rinteen hallitusta sekä opposition paineen takia että sisäisesti.

Hallituskumppani keskusta ilmoitti perjantaina, että puolue haluaa lisäselvyyttä.

Oppositiossa sekä perussuomalaiset että kokoomus vaativat perjantaina Rinteen eroa. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo katsoi, että tämä tietäisi koko hallituksen eroa.

Paine Rinnettä vastaan kasvoi perjantaina tunti tunnilta, kun Postin hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola oli vakuuttanut aamulla tiedotteessa, että valtion omistajaohjaus antoi tukensa Postin suunnitelmille siirtää pakettilajittelu liikkeenluovutuksella.

Pohjolan mukaan Postille "ei missään vaiheessa valmistelun aikana ole esitetty suullisesti eikä kirjallisesti, että omistaja vastustaisi sitä". Pohjola luetteli tiedotteessaan päivämääriä, joissa Posti Pohjolan mukaan informoi omistajaohjauksesta vastaavaa ministeri Paateroa.

Eduskunta aloitti perjantaina Posti-riitaan liittyvän välikysymyksen käsittelyn esittelypuheenvuorolla. Välikysymystä esittävät oppositiopuolueet kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt.

Käsittely alkoi poikkeuksellisesti, kun hallituspuolueista SDP:n ja keskustan edustajat puuttuivat suuresta salista. Myöhemmin myös vihreiden kansanedustajat poistuivat salista.

Eduskunta käsittelee välikysymystä ensi viikon tiistaina.