Heviä lasten suulla – Musiikkiopiston kuoro nousee isolle lavalle jäähallin Raskasta Joulua -konsertissa

Heidi Harju luottaa nuoriin laulajiinsa. Kuva harjoituksista. Ilkka Pohjalainen

Ilkka Pohjalainen

Lappeenrannan jäähallissa on 30.11. ehkä pikku perhosia nuorten laulajien vatsassa. Rekvisiitta ja rakenteet ovat mahtavat, solistit ja soittajat loisteliaita, yleisö ennenkokemattomasti mukana, volyyminupit kaakossa.

Lappeenrannan musiikkiopiston lapsi- ja nuorisokuoro siinä odottaa pääsyään lavalle.

– Musiikkiopisto sai kesällä yhteydenoton, jossa kyseltiin halukkuutta valmentaa lapsikuoroa Raskasta Joulua 15-vuotisjuhlakiertueen Lappeenrannan esitykseen. Rehtori lähetti sen meille kuoronjohtajille, ja otettiin koppi, kertoo kuoroa johtava Heidi Harju

– Omin nokkineni lupauduin, koska tiesin, että lapset lähtevät mielellään mukaan. Projektissa on mukana myös joutsenolaisia lapsia, sekä muutama nuori kuoron ulkopuolelta, yhteensä noin 25 laulajaa.

– Lähetin koteihin tiedotteet sekä sähköpostia, ja ilmoittautumisia alkoi heti tulla.

Ikähaitari kuorolaisilla on alakoululaisista lukiolaisiin.

Kuoro laulaa yhdessä solistien kanssa. Mitä kappaleita, sitä Harjulla ei ole lupa paljastaa.

Kuoro laulaa yksiäänisesti, jotta äänelle saadaan massaefektiä. Yhteisiä harjoituksia Raskasta-kuoron kanssa ehditään pitää kolmet, viimeinen esiintymispäivänä.

Musiikkiopiston kuorolle tämä produktio on ainutlaatuinen. Normaalisti se esiintyy esimerkiksi opiston kevätkonserteissa. Ison orkesterin kanssa laulettiin viimeksi opiston 60-vuotiskonsertissa viime keväänä.

– Tämä on ennen kaikkea harrastus ja laulamisen oppimista, pieniä keikkoja ja konsertteja. Ehkä ensi lukuvuonna tehdään lyhyt musiikkisatu.

Raskasta Joulua on kuorolle ainutkertainen.

– Kuorolaisille tämä on mieletön tilaisuus päästä kokemaan tuon mittakaavan tuotanto noin isolle lavalle, kotimaisen ja osin ulkomaisen kärkikaartin kanssa, ja päästä kokemaan, millaista on, kun jäähallitason konserttia järjestetään.

– Vähän jännittää, myöntää kuorolaisista Essi Munnukka Kuoron harjoitukset ovat hänelle riittäneet, kotona ei ole juuri tarvinnut itsekseen harjoitella.

Kaksiosainen konsertti sisältää kappaleita koko Raskasta Joulua -historian ajalta. Shown ensimmäinen puoli on tarinallinen ja toisella puolikkaalla rokataan tukka putkella. Show’n ovat suunnitelleet konseptin kehittänyt Erkka Korhonen yhdessä nykysirkusta, tanssia, teatteria, oopperaa ja spektaakkeleita ohjanneen ja koreografioineen Minna Vainikaisen kanssa. Myös metallilaulajien kärkikaartin Antony Parviainen pääsee Lappeenrantaan.

Raskasta Joulua

30.11. Lpr jäähalli

Marko Hietala (Nightwish, Tarot), Floor Jansen (Nightwish), Ville Tuomi (Leningrad Cowboys, ex. Suburban Tribe) ja Tommy Karevik (Kamelot) ja Musiikkiopiston lapsi- ja nuorisokuoro.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu