Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karu kyselytulos: 25 prosenttia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvista yläkoululaisista kokee kotonaan fyysistä väkivaltaa

Yle kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien yläkoululaisten kiusaamis- ja väkivaltakokemuksista, joita on tarkasteltu tämän vuoden kouluterveyskyselyssä nyt ensimmäistä kertaa.

Tulosten mukaan peräti joka neljäs seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluva yläkoululainen kokee kotonaan fyysistä väkivaltaa ja noin 45 prosenttia myös henkistä väkivaltaa vanhempiensa tai muiden huoltapitävien aikuisten taholta.

Ylipäänsä kokemukset kiusaamisesta, seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta ovat heillä huomattavasti yleisempiä muihin nuoriin verrattuna. Esimerkiksi 23 prosenttia koki koulukiusaamista vähintään kerran viikossa, kun vastaava osuus muilla saman ikäisillä oli kuusi prosenttia.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen katsoo tulosten kertovan yhteiskunnan epäonnistumisesta.

– Jos vanhemmat ovat osa kiusaamisprosessia, meillä on erittäin vakava asenneongelma perheissä ja tarvitaan todella napakkaa asennekasvatusta myös vanhemmille.

Pekkarisen mukaan ongelman ratkaisemiseksi tulisi lisätä ihmisten tietoisuutta vähemmistöihin kuuluvien tilanteesta, koska tieto yleensä vähentää syrjintää ja lisää toleranssia erilaisuutta kohtaan. Samoin asennekasvatuksen ja kiusaamisen ehkäisyn pitäisi alkaa jo varhaiskasvatuksessa.

– Itsemurha-alttius näiden lasten ja nuorten keskuudessa on suurempaa. Ihmisen yksi suurimpia perustarpeita on olla hyväksytty siinä yhteisössä, jossa hän elää. Jos ihmiseltä riistetään se tarve ja oikeus, sillä voi olla tosi dramaattisia vaikutuksia, Pekkarinen sanoo.