Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkoministerillä oma kriisinsä Isis-suomalaisten tapauksessa – kiisti käskyttämisen ja salaiset suunnitelmat, myönsi hallituksen hakuhalut

Hallituskriisin keskellä ulkoministeri Pekka Haavistolla (vihr.) on oma ministerikriisinsä.

Ilta-Sanomat uutisoi maanantaina, että Haavisto yritti painostaa ulkoministeriön konsulipäällikköä Pasi Tuomista tuomaan Syyrian al-Holin pakolaisleirin lapset Suomeen. Niin kutsutut Isis-lapset olisi uutisen mukaan tuotu salaisen suunnitelman turvin Suomeen konsulikyydillä ilman äitejään.

Kun konsulipäällikkö Tuominen kieltäytyi tehtävästä vedoten muiden muassa kansainvälisiin sopimuksiin, Haaviston väitetään raivostuneen ja siirtäneen hänet syrjään tehtävästä.

Pekka Haavisto piti myöhään maanantai-iltana tiedotustilaisuuden, jossa hän kiisti Tuomisen painostuksen, käskyttämisen ja syrjäyttämisen. Haaviston mukaan al-Holin leirin suomalaisten tilannetta selvittämään on nimetty diplomaatti, joka on syksyn ajan keskittynyt ainoastaan tähän kysymykseen.

Haavisto muistutti myös, että ulkoministeriö totesi jo kesällä, että kurdihallinto ei päästä lapsia yksin pois leiriltä, vaan vanhempien on oltava mukana.

Ulkoministerin mukaan ulkoministeriö on kuitenkin toiminut lasten palauttamiseksi oikeuskanslerin lokakuussa antaman päätöksen pohjalta. Sen mukaan hallituksen on pyrittävä kansainvälisen oikeuden ja konsulipalvelulain mukaisesti kotiuttamaan ainakin lapset.

– Ja mikäli lasten erottaminen vanhemmistaan on mahdotonta, ratkaisut pitäisi tehdä lasten edun ensisijaisuuden perusteella. Tässä päätöksessä edellytetään, että näitä lapsia tulisi auttaa kaikin keinoin. Tämä päätös on Suomen juridinen pohja tämän asian käsittelyyn, Haavisto muotoili tiedotustilaisuudessaan maanantaina.

Haavisto myönsi, että hallitus on siunannut al-Holin leirillä olevien naisten ja lasten tuomisen tapauskohtaisesti takaisin Suomeen. Ulkoministerin mukaan myös presidentti Sauli Niinistö on asiasta tietoinen.

–  Oikeuskanslerin kannanoton jälkeen päätimme, että tämä on Suomen juridinen linja-asia. Nähtiin, että asiassa ei ole poliittista päätöstä, joka voisi tämän syrjäyttää, Haavisto sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Al-Holin leirillä Koillis-Syyriassa on noin kymmenkunta suomalaista naista ja heidän noin 30 lastaan, jotka ovat eläneet ääri-islamilaisen Isis-järjestön mailla. Suomalaislasten joukossa on myös orpoja.