Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mauno Koivistolle muistomerkki Helsinkiin – tähtäimessä vuosi 2023

Presidentti Mauno Koivisto saa muistomerkin Helsinkiin. Muistomerkki on tarkoitus paljastaa 25. marraskuuta 2023, jolloin tulee kuluneeksi sata vuotta Koiviston syntymästä. Valtioneuvoston kanslia on asettanut toimikunnan muistomerkin toteutusta varten ajalle. Toimikuntaa johtaa pääministeri emeritus Paavo Lipponen

Toimikunnan tehtävänä on järjestää muistomerkin toteuttamista varten suunnittelukilpailu ja valita sen perusteella muistomerkin toimittaja tai toimittajat. Toimikunta valitsee muistomerkin sijainnin Helsingin kaupungin ehdotusten pohjalta.

Toimikunnan muut jäsenet puheenjohtaja Lipposen lisäksi ovat alivaltiosihteeri Timo Lankinen valtioneuvoston kansliasta (varapuheenjohtaja), presidentti Koiviston omaisten edustajana diplomi-insinööri Heikki Allonen, professori Antti Ahlava Aalto-yliopistosta, professori Pirjo Sanaksenaho Aalto-yliopistosta ja taidemuseonjohtaja Maija Tanninen-Mattila HAM Helsingin taidemuseosta. Lisäksi Helsingin kaupunki nimeää edustajansa toimikuntaan. Sihteerinä toimii lainsäädäntöneuvos Sanna Helopuro valtioneuvoston kansliasta.

Mauno Henrik Koivisto syntyi 25. marraskuuta 1923 Turussa ja kuoli 12. toukokuuta 2017 Helsingissä 93-vuotiaana. Hän toimi Suomen tasavallan presidenttinä vuosina 1982–1994, ja oli järjestyksessään Suomen yhdeksäs presidentti.

Pääministeri Koivisto oli vuosina 1968–1970 ja 1979–1982 sekä valtiovarainministeri vuosina 1966–1967 ja 1972. Suomen Pankin johtokunnan puheenjohtajana hän toimi vuosina 1968–1982 ja Helsingin Työväen Säästöpankin johtotehtävissä vuosina 1958–1967.

Koivistolla oli urallaan myös merkittävä määrä luottamustehtäviä ja kunniajäsenyyksiä. Nuorena hän teki töitä muun muassa satamassa ja toimi kansakoulunopettajana. Töidensä ohessa hän opiskeli aina filosofian tohtoriksi asti.