Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Ulkoministeriön konsulipäällikkö arvostelee ankarasti ulkoministeri Haavistoa – ”Pelon ilmapiiri. Oikeusvaltio vaarassa”

Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee Helsingin Sanomien haastattelussa ankarasti ulkoministeri Pekka Haavistoa (vihr.).

– Täällä on ministerin toimien takia aivan selvästi pelon ilmapiiri. Jos sellaisen annetaan pesiytyä virkamieskulttuuriin, meidän oikeusvaltio on todellisessa vaarassa. On täysin kestämätöntä, jos virkamiehet saavat kertoa ministerille vain sellaisia asioita, joilla Haavisto kokee edistävänsä poliittisia näkemyksiään, sanoo Tuominen HS:lle

Erimielisyyksien keskipisteessä on se, miten suomalaisten avustamisesta al-Holin pakolaisleirillä Syyriassa pitäisi päättää. Erimielisyys kärjistyi lokakuussa, jolloin ulkoministeri Haavisto antoi sähköpostitse toimintaohjeen. Tuominen toteaa HS:lle kokevansa, että se oli painostusta, joka vaaransi virkamiesten oikeusturvan.

– Olen ehdottomasti sitä mieltä, että virkamiehen tehtävänä on tarvittaessa tuoda esiin myös sellaisia näkökulmia, jotka ovat ristiriidassa ministerin näkemysten kanssa.

Lisäksi ministerin tyytymättömyydessä Tuomisen toimintaa kohtaan on kysymys myös venäläisten viisumihakemuksiin vaadittavista liiteasiakirjoista, kirjoittaa HS

Ulkoministeriö on ottanut Venäjällä käyttöön Schengenin viisumisäännöstöön perustuvat liitevaatimukset. Niiden mukaan venäläisten viisumihakijoiden on annettava tiedot tuloistaan tai varallisuudestaan sekä selvitys matkantarkoituksesta. Tuominen kertoo HS:lle saaneensa ministerin kansliasta viestin, jossa ministeri pyytää ottamaan viisumien hakemisessa käyttöön mahdollisimman joustavat menettelyt.

Pekka Haavisto kiistää Pasi Tuomisen väitteet pelolla johtamisesta ja selittää ulkoministeriön ongelmia Suomen EU–puheenjohtajuuskauden tuomilla kiireillä, kirjoittaa HS

HS:n artikkeli on täällä