Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iltakooste: Näin hallitusneuvottelut saatiin maaliin – jopa kokoomus kiitteli prosessia, vaikka tulos ei yllättänyt ketään

SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP ovat valmiita jatkamaan myös uudessa hallituksessa.

Hallitusneuvottelut saatiin päätökseen sunnuntaina iltapäivällä. Hallitus muodostetaan entiselle pohjalle, eikä hallitusohjelmaan tule muutoksia.

Hallitustunnustelijana toiminut SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne oli tyytyväinen neuvottelujen etenemiseen:

– Meillä oli hyvät keskustelut myös oppositiopuolueiden kanssa.

Myös oppositiopuolueet antoivat neuvotteluille kiitosta, vaikka tulos oli odotettu.

– Kävimme vakavan ja asiallisen keskustelun muutostarpeista Rinteen hallitusohjelmaan, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi hallitustunnusteluja Facebook- ja Twitter-tileillään.

Suurimman oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho linjasi jo lauantai-iltana, että perussuomalaisten lauantaina julkistamat kynnyskysymykset eivät ole yhteensovittamattomassa ristiriidassa keskustan eivätkä ”maltillisten sosialidemokraattien” tavoitteiden kanssa.

– Me olemme valmiita yhteistyöhön kummankin puolueen kanssa, mutta tämä edellyttää vihreiden ja RKP:n heivaamista ulos hallituksesta, Halla-aho kirjoitti Facebookissa. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Hallitusneuvotteluihin osallistuivat kaikki muut puolueet paitsi Nyt-liike, joka piti neuvottelukierrosta turhana.

Puolueiden puheenjohtajat olivat vielä sunnuntaina niukkasanaisia hallituksen tulevista askelmerkeistä.

Keskustan Katri Kulmuni kommentoi vain lyhyesti, että seuraavaksi SDP tekee omat ministeripäätöksensä. Hän toivoi, että uusi hallitus pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä. RKPn puheenjohtajan Anna-Maja Henriksson kiitteli sen sijaan hallitusohjelmaa ja painotti, että nyt puolueet haluavat päästä jo ”sanoista tekoihin”.

Uusi hallitus on tarkoitus nimetä tiistaihin mennessä. Näin sen luottamuksesta voitaisiin äänestää perjantaina.

Seuraavaksi koolla on SDP:n puoluevaltuusto, jonka on tarkoitus valita illan aikana SDP:n pääministeriehdokas sekä ministeriehdokkaat.

Puoluevaltuuston kokous alkaa kello 17.30 Helsingissä.