Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulehdus aiheuttaa "aivosumua" – "Jo hyvin lievä sairaus voi heikentää ihmisen valppautta"

Kehon tulehdus näyttää heikentävän aivojen vireyttä, kertoo tuore brittitutkimus.

Birminghamin yliopiston tutkijaryhmä tutki "aivosumun" ja tulehduksen yhteyttä yhteistyössä hollantilaisen Amsterdamin yliopiston kanssa.

Arviolta 12 000 brittiä kärsii kroonisesta sairaudesta, johon liittyy voimakas henkinen väsymys. Tätä he kuvaavat mielen verkkaisuudeksi tai aivosumuksi.

Heillä on myös kehossaan tulehdus, joka on reaktio sairautta vastaan.

Tutkijat ovat jo pitkään epäilleet, että tulehduksella on yhteys tiedollisiin toimintoihin.

– Esimerkiksi ihmiset, joilla on jokin sairaus tai huomattavaa ylipainoa, saattavat valittaa tiedollisten toimintojen häiriöistä. On ollut vaikea sanoa, johtuvatko häiriöt sairauksiin liittyvästä tulehduksesta vai muista syistä, toteaa tutkimuksen tekijä, tohtori Ali Mazaheri

– Tutkimuksemme on nyt tunnistanut erittäin tärkeän aivotoiminnan, johon tulehdus selvästikin liittyy.

Tutkittavana oli erityisesti aivojen alue, joka vastaa visuaalisesta valppaudesta.

Tutkimukseen osallistui 20 vapaaehtoista nuorta miestä. He saivat salmonellarokotuksen, joka aiheuttaa tilapäistä tulehdusta mutta jolla muuten on vain vähän sivuvaikutuksia.

Miesten tiedollisen toiminnan reaktioita testattiin muutama tunti rokotuksen jälkeen näyttämällä heille tietokoneruudulta yksinkertaisia kuvia. Tarkoituksena oli tutkia osallistujien tarkkaavaisuutta ja mitata heidän aivotoimintaansa.

Toisena päivänä testihenkilöille annettiin ruiskeena lumelääkettä ja heidän reaktioitaan tutkittiin samalla lailla. He eivät tienneet, mitä ainetta he minäkin päivänä saivat.

Testihenkilöiden tulehdusarvot mitattiin tutkimusten aikana verinäytteiden avulla.

Tutkimustulokset osoittavat, että tulehdus heikensi aivojen vireyttä.

Professori Jane Raymond pitää tutkimuslöydöstä suurena askeleena fyysisen terveyden ja mielenterveyden yhteyksien ymmärtämisessä.

– Jo hyvin lievä sairaus voi heikentää ihmisen valppautta, Raymond sanoo.

Tohtori Leonie Balterin mukaan jatkotutkimus saattaa osoittaa, että esimerkiksi Alzheimerin tautia tai munuaissairautta potevat voivat hyötyä tulehduslääkkeistä.

– Ne voivat auttaa potilaita tiedollisten toimintojen ylläpitämisessä ja kohentamisessa.

Seuraavaksi tutkimusryhmä aikookin tutkia, millaisia vaikutuksia tulehduksella on muihin aivotoiminnan alueisiin, kuten muistiin.

Tutkimus julkaistiin Neuroimage-lehdessä. Asiasta kertoo tiedeuutissivusto Sciencedaily.com

Kirjoittaja: Tuomas Massinen