Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miksi jotkut kolhivat itseään jatkuvasti? Siihen on kaksi syytä, asiantuntija sanoo

Taas kyynärpää kolahti kipeästi ovenpieleen, ja varvas on kipeä, kun se otti osumaa tuolinjalkaan.

Mustelmiakin tulee toistuvasti, ja ne kertovat, että elämä ei suju ilman kolhuja – samanlaista meno on ollut lapsesta asti. Kaikilla ei ole.

Miksi jotkut kolhivat itseään paljon enemmän kuin toiset? Jotkin sairaudet voivat heikentää esimerkiksi tasapainoa tai näkökykyä, mutta myös terveillä ihmisillä on isoja eroja siinä, miten paljon he itseään kolhivat.

Joensuun Fysioksen fysioterapeutti Esa Mönkkönen sanoo, että erityisen paljon itseään kolhivat ihmiset ovat usein säpäköitä, nopeita liikkeissään. He syöksyvät toimintaan tarkastelematta ympäristöään, ja silloin helposti kolhaisee itsensä johonkin.

– Monesti he ovat myös hieman kömpelöitä eli eivät hallitse kroppaansa. Kun nuo kaksi asiaa yhdistyvät, kolhuja tulee herkästi, Mönkkönen toteaa.

Hänen mukaansa kyse on oikeastaan siitä, kuinka ihminen ajattelee tämän hetken. Ovatko tavarat paikoillaan ja teinkö taas itselleni kiireen, joka saa minut syöksähtelemään? Vai osaisinko sittenkin mennä elämässä eteenpäin ihan rauhallisesti?

– Jos esimerkiksi äkkiä vaihtaa suuntaa, voi törmätä toiseen ihmiseen tai kävellä auton alle. Jos taas odottaa sekunnin ennen kuin toimii ja ehtii ajatella, mitä on tekemässä, vaarat ehtii tunnistaa.

Tapojaan voi yrittää muuttaa niin, että harkitsee liikkeitään aiempaa tarkemmin. Jos kolhuja syntyy huonon tasapainon vuoksi, Mönkkönen suosittelee treenaamaan keskivartaloa.

– Huonon tasapainon syy on usein heikko keskivartalon hallinta.

Kirjoittaja: Laura Määttänen