Jatkossa et voi tuoda omenaakaan EU:n ulkopuolelta ilman kasvinterveystodistusta – käytännössä se on kuitenkin lähes mahdotonta saada

Uusi lainsäädäntö rajoittaa kasvituotteiden, kuten hedelmien ja marjojen tuomista Suomeen EU:n ulkopuolelta. 14. joulukuuta voimaan astuu uusi lainsäädäntö, jonka mukaan kasvituotteella täytyy olla kasvinterveystodistus. Yksityishenkilön on kuitenkin vaikeaa saada sellainen.

– Koska yksityishenkilön on lähes mahdotonta saada kasvinterveystodistusta, ei tuoreita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia voi käytännössä enää tuoda EU:n ulkopuolelta, sanoo tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen tiedotteessa.

Kasvituotteisiin sisältyy myös muun muassa ruukkukasvit, juurakot ja kylvösiemenet. Kasvinterveysvaatimusten ulkopuolelle jäävät hedelmistä banaani, taateli, durio, ananas ja kookos.

Jatkossa matkustaja ei siis voi tuoda mukanaan tai tilata verkkokaupasta EU:n ulkopuolelta edes yhtä omenaa tai appelsiinia ilman kasvinterveystodistusta. Esimerkiksi Venäjällä vieraillessa kaikki kasviperäiset tuliaiset ja kotimatkaeväät on parempi jättää ostamatta.

Vaikka kasvi näyttäisi terveeltä, siinä voi olla esimerkiksi tuhohyönteisen munia tai kasvitauti, jonka oireet eivät vielä ole puhjenneet.

– Kasvien maahantuontiehtoja on tiukennettu, jotta voidaan tehokkaammin estää kasvintuhoojien leviäminen EU:n alueelle, kertoo ylitarkastaja Sari Haikola Ruokavirastosta tiedotteessa.

Tulli valvoo rajanylityspaikoilla matkustajatuontia. Kielletyt kasvit ja kasvituotteet voi jättää itärajan rajanylityspaikoilla jätesäiliöihin. Liha- ja maitotuotteille on omat säiliönsä. Lentokentillä ne voi luovuttaa tullivirkailijoille. Vapaaehtoisesta luovutuksesta ei aiheudu sanktioita. Toistuvasta tai törkeästä maahantuontikiellon rikkomisesta voidaan rangaista.

– Matkailijoiden on hyvä opetella ajattelemaan tuliaisten tuomista ihan uudella tavalla. Osa matkailijoista on jo hyvin tietoisia siitä, ettei liha- ja maitotuotteita saa tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta. Nyt rajoitus laajenee myös muun muassa marjoihin, hedelmiin ja vihanneksiin, Sulander-Seppänen toteaa.

Kasvinterveystodistus tarvitaan:

Taimille, ruukkukasveille, viherkasveille, pistokkaille, varteoksille

Mukuloille, juurakoille ja vastaaville lisäysmateriaaleille

Kylvösiemenille, leikkokukille ja -oksille

Tuoreille hedelmille, marjoille, vihanneksille ja juureksille

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut