Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt se on varmaa: al-Holin leiriläisistä koko opposition välikysymys – puolueet vaativat selvitystä sekä Suomen toimenpiteistä että ulkoministeri Haaviston roolista

Hallituksen on vastattava kysymykseen kahden viikon sisällä.

Oppositio vaatii hallitukselta selvitystä al-Holin leirissä olevista suomalaisista ja heidän kotiuttamistaan Suomeen.

Kaikki oppositiopuolueet – perussuomalaiset, kokoomus, nyt-liike ja kristillisdemokraatit – jättivät aiheesta välikysymyksen keskiviikkona.

Välikysymys koskee toisaalta Suomen roolia leirillä olevien auttamisessa ja toisaalta ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) roolia tapauksen käsittelyssä.

– Ollaanko isis-perheitä tuomassa Suomeen? Onko eduskuntaa ja tiedotusvälineitä johdettu harhaan?, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tiivisti välikysymyksen keskeiset kohdat opposition yhteisessä tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa hallituksen ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) kommentit asiasta ovat olleet vältteleviä ja ulkoministeri Pekka Haaviston lausunnot ristiriitaisia.

– Tilanne on parlamentaarisen valvonnan kannalta sietämätön, Halla-aho näkee.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen on samaa mieltä.

– Nyt on niin suuri epäselvyys siitä, että onko hallitus tehnyt poliittisen päätöksen ja antanut mandaatin kotiuttaa Suomeen Isisin kalifaatin toimintaan osallistuneita Suomen kansalaisia vai ei. Tulemme yhtymään välikysymykseen, joka tästä tehdään, Mykkänen sanoi eduskunnassa.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen puolestaan muistutti, että isis-naiset muodostavat Suojelupoliisin mukaan Suomelle turvalllisuusuhkan – vaikka lapsia haluttaisiinkin auttaa.

– Tästä on kuitenkin tehtävä selkeä polittiinen päätös, jossa ei lymyillä virkamiesten selän takana, Räsänen näkee.

Nyt-liikkeen Hjallis Harkimo on samaa mieltä: – Tätähän presidentti (Sauli Niinistö) myös ehdotti.

Presidentti Sauli Niinistö toivoo, että hallitus pohtisi selkeän poliittisen päätöksen tekemistä al-Holilla olevien suomalaisten kotiuttamisen suhteen. Niinistö kommentoi asiaa Helsingin Sanomille tiistaina.

– Viime päivinä on esitetty kiihtyvään tahtiin erilaisia olettamia. Uuden hallituksen olisi hyvä saada hetken työrauha ja pohtia selkeän poliittisen päätöksen tekemistä, Niinistö totesi HS:lle välittämässään viestissä.

Välikysymys on vähintään 20 kansanedustajan valtioneuvostolle tai ministerille tämän toimialaan kuuluvasta asiasta osoittama kysymys, jonka tarkoituksena on mitata valtioneuvoston tai ministerin nauttima luottamus.

Hallituksen on vastattava välikysymykseen täysistunnossa 15 päivän kuluessa. Saatuaan vastauksen välikysymykseen eduskunta käy asiasta keskustelun, jonka päätteeksi äänestetään valtioneuvoston tai ministerin nauttimasta luottamuksesta.

Välikysymyksen voi lukea sanasta sanaan täältä.