Joulukuu vilkastuttaa ravintolat – Kinkku käy kaupaksi joululounailla

Joulukinkun suosio on pitänyt pintansa jouluaterioilla Etelä-Karjalassa. Katja Luoma

Laura Mykkänen

Ravintola Upseerikerho toimii lounasravintolana ja suosittuna tapahtuma- ja juhlapaikkana. Vuoden 2018 alusta lähtien paikka on ollut avoin kaikille.

Viikoilla 50 ja 51 on tarjolla joululounasta. Keittiömestari Ulla Liukkosen laatiman noutopöydän tarjontaan kuuluu perinteisiä jouluherkkuja Lasimestarin sillistä itse paistettuun kinkkuun.

– Viime vuonna ensimmäistä kertaa tarjottu joululounas oli erittäin suosittu. Normaali lounas on tarjolla tykistöpäässä ja joululounas Rakuunapäässä, toiminnanjohtaja Hannu Hyppönen kertoo.

Hyppösen mukaan marras–joulukuu on muiden ravintoloiden tapaan vuoden kiireisimpiä aikoja. Joulukuussa on vietetty niin itsenäisyyspäivän iltajuhlaa yhteistyössä Kulttuuritila Nuijamiehen kanssa kuin pikkujouluja.

– Koko kansan pikkujoululla 14.12. haluamme lisätä yhteisöllisyyttä. Sinne voi tulla yksin, kaksin tai suuremmalla porukalla.

Vuoden viimeinen tapahtuma on uuden vuoden vastaanotto musiikin, ruoan ja ilotulituksen merkeissä.

– Viime vuonna paikalla oli 140 asiakasta, ja nyt tavoittelemme samaa, Hannu Hyppönen kertoo.

Kolme kiveä -ravintoloiden kehitysjohtaja Mikko Kinnarin mukaan Wanha Makasiini Bistron joululounaan tarjonnan pyritään olevan kaupungin laajin. Joululounasta paikasta saa joka päivä sunnuntaihin 22.12. asti.

– Tarjolla on jouluisia makuja uudella tavalla, kuten paahdettua ja kanelimaustettua porkkanaa, itsetehtyjä pateita ja laajasti erilaisia kaloja.

Kinnari toteaa joulupöydästä menevän tasaisesti kaikkea. Ikisuosikit vuodesta toiseen ovat kuitenkin kylmät kalat ja joulukinkku. Jälkiruokapöydästä tuntuvat maistuvan erityisesti itsetehdyt suklaatryffelit.

Jouluruokapöytä on perinteisesti liha- ja kalapainotteinen, mutta Kinnarin mukaan alkuruokapöydässä on saatavilla myös kasvis- ja vegaaniruokavaliolle sopivia tarjoiluja. Etukäteen ilmoitettuna muita ruokia on saatavilla lautastarjoiluna.

– Myös pääruokapöydässä on tänä vuonna ensimmäistä kertaa juures-savutofupaistosta. Pystymme vastaamaan kysyntään enenemissä määrin.

Kinnari kuitenkin toteaa, että keskustelu lihankulutuksesta ei ole vaikuttanut joulukinkun suosioon ainakaan edellisvuosina.

– Tänä vuonna aiheesta on puhuttu voimakkaammin, joten tammikuussa olemme viisaampia.

F&B manager Satu Puustinen kertoo perinteisellä linjalla mentävän myös Scandic Imatran Valtionhotellissa, jossa joululounasta tarjotaan viikoilla 50 ja 51.

– Tarjolla on perinteisiä, maukkaita makuja, ja haluamme tarjota runsaan pöydän. Viime vuosina erityisen tärkeää on ollut se, että pyrimme valmistamaan mahdollisimman paljon itse.

Puustisen mukaan kiitosta on tullut pikkujouluaikaankin linnassa paistetusta kinkusta. Kylmäsavustettu hauki ja muut vastaavat kalatuotteet vaikuttavat hänen mielestään ajaneen maustettujen sillien ja silakoiden ohi.

Annokset tehdään räätälöitynä asiakkaan toiveiden mukaan, mikäli perinteisestä joulupöydästä ei tarjottavaa löydy. Erityistoiveet ovat kuitenkin vielä marginaalissa, sillä noin 800 pikkujouluasiakkaasta alle 10 on Puustisen mukaan sellaista pyytänyt.

– Pöydästä ei löydy vegaanivaihtoehtoa, mutta ilman muuta teemme pyydettäessä, Satu Puustinen kertoo erityistoiveista.

Jouluruokaperinteitä

Joulukinkku on Pohjoismaissa erottamaton osa jouluateriaa.

Kinkussa yhdistyvät kaksi eri perinnettä: herrasväen tapa syödä possua ja kansan tapa nauttia paistettua takajalkaa.

1900-luvulla sianlihasta tuli juhla-aterian keskipiste.

Suurin osa tavallisista resepteistä on mahdollista muokata erityisruokavalioihin sopivaksi, esimerkiksi gluteenittomana tai maidottomana.

Myös jouluaterioilta yli jäänyttä kinkkua varten on tarjolla runsaasti reseptejä.

Ruoka kannattaa pitää aterioiden välillä visusti jääkaapissa tai muussa riittävän kylmässä paikassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu