Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolueiden kannat jakautuvat al-Hol-keskustelussa – IL: näin puolueet vastasivat

Keskustelu al-Holin leiristä käy kuumana, ja suomalaisten auttaminen pois leiriltä jakaa eduskuntapuolueiden mielipiteitä. Tiettävästi leirillä on 11 suomalaista naista ja 33 lasta, joista osa on syntynyt Syyriassa.

Oppositio jättivät keskiviikkona välikysymyksen Suomen kansalaisten kotiuttamistoimista al-Holin leiriltä, maan hallituksen päätöksenteosta ja ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toiminnasta.

Välikysymyksessä kysytään, tulisiko leiriltä auttaa Suomeen vain orpolapset, lapset, lapset ja heidän äitinsä vai ei ketään. Lisäksi kysyttiin kantaa, että jätetäänkö lapset leirille, jos lapsia ei voisi tuoda Suomeen ilman äitejään.

Välikysymys käsitellään ensi viikon tiistaina. Iltalehti kysyi kuitenkin jo kysyi puolueilta niiden mielipidettä asiaan.

Vihreiden mukaan leiriltä on autettava Suomeen ainakin lapset. Vihreiden mielestä lapsia tulee auttaa siinäkin tilanteessa, ettei heitä voida tuoda Suomeen ilman äitejään.

– Äiteihin liittyvä turvallisuusuhka pitää ottaa vakavasti, mutta lapsen etu menee oikeusvaltiossa sen edelle. Lapset eivät ole vastuussa vanhempiensa pahoista teoista. Terroristiseen toimintaan syyllistyneet aikuiset on saatettava vastuuseen oikeusprosessin kautta, vihreät kertoi IL:lle

Perussuomalaiset toisivat leiriltä ainoastaan orpolapset muiden Pohjoismaiden tapaan. Perussuomalaisten mielestä lapset pitäisi jättää leirille, jos heitä ei voida tuoda Suomeen ilman äitejään.

– Myös vanhempien lasten joukossa voi olla vaarallisia henkilöitä. Uutistoimisto AFP:n mukaan al-Holin leirillä olevat Isis-taistelijoiden naiset ja lapset ovat puukottaneet vartijoita, kivittäneet avustusjärjestöjen työntekijöitä ja liehuttaneet Isisin lippua, perussuomalaiset perustelee vastaustaan kyselyssä.

Keskustan vastaus IL:n kyselyyn sen sijaan on ympäripyöreä. Keskusta painottaa, että aikuiset ottavat vastuun teoistaan. Myös SDP ei esitä selkeää kantaa kysymykseen, vaan liputtaa tapauskohtaisen harkinnan puolesta. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman toteaa Iltalehdelle, että "pallo on hallituksella tässä asiassa".

Sekä kokoomus että vasemmistoliitto linjaa, että lapsia on autettava. Kristillisdemokraatit painottavat, että äitejä ei saa tuoda, mutta lapsia olisi autettava.

– Orvot ja pienet lapset, joista äidit ovat valmiita luopumaan. Uskomme, että jos äidit rakastavat lapsiaan, he antavat lapsensa Suomeen parempiin oloihin, kristillisdemokraatit vastasivat.

Nyt-liike ei ota vielä kantaa asiaan, ennen kuin hallitus on käynyt asian avoimesti läpi.