Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen pääministeriä myyjätyttöseksi vähätellyt virolaispoliitikko selittelee sanomisiaan – Sanna Marin: "Täällä köyhän perheen lapsi voi kouluttautua pitkälle"

Viron sisäministeri Mart Helme kohautti sunnuntaina vähättelemällä Suomen pääministeriä Sanna Marinia (sd.). Helme vähätteli kohutussa radiohaastattelussaan Sanna Marinia myyjätyttöseksi ja kyseenalaisti hänen pätevyytensä toimia pääministerinä. "Myyjätyttösellä" Viron sisäministeri viittasi Sanna Marinin kertomaan siitä, että hän on rahoittanut opiskelujaan kaupanmyyjänä.

Mart Helme arvioi haastattelussaan myös Marinin johtaman "punaisen hallituksen likvidoivan Suomen hallituksen tehdäkseen Suomesta europrovinssin".

Suomalaiset ehtivät tuskin kunnolla närkästyä pääministerinsä puolesta, kun Viron pääministeri Jüri Ratas jo paikkasi hallituksensa sisäministerin puheita omassa Facebook-päivityksessään.

– Suomi on läheinen ystävämme ja liittolaisemme, jonka kanssa kaikki Viron hallitukset ovat tehneet läheistä yhteistyötä. Siihen ei ole vaikuttanut se, millaiset demokraattiset puolueet ovat kunkin maan hallitusta johtaneet. Henkilökohtaisesti, yhteistyöni Suomen kahden viimeisen pääministerin kanssa on ollut hyvää ja ensikohtaamiseni uuden pääministerin kanssa oli positiivinen, Viron pääministeri kirjoitti Facebook-profiilissaan.

Myös Viron entinen ulkoministeri ja europarlamentaarikko Urmas Paet tuomitsi Helmen sanomiset Twitterissä. Paet twiittasi sisäministerin vahingoittaneen Viron suhteita Suomeen, jonka seurauksena hänet tulisi vapauttaa tehtävästään.

– Viron hallituksen jäsen Mart Helme on vahingoittanut vakavasti Viron suhteita yhteen lähimmistä ystävistämme Suomesta tänään antamissaan lausunnoissa. On häpeä, että hallitus käyttäytyy tällä tavalla Suomea kohtaan. Sisäministeri on vapautettava nopeasti, Paet twiittasi.

Kohulausunnon antanut sisäministeri Mart Helme palasi nopeasti asiaan tahollaan. Hän lähetti sunnuntai-iltana virolaismedioille lehdistötiedotteen, jossa hän tarkensi sanomisiaan.

Helmen tiedotteen mukaan hänen lausuntonsa eivät edustaneet Viron hallitusta, vaan näkemykset olivat sekä hänen omiaan että hänen johtamansa oikeistopopulistisen Ekre-puolueen näkemyksiä.

– En missään nimessä kyseenlaista Suomen ja Viron välistä hyvää yhteistyötä ja ystävyyttä. Olemme heimoveljiä ja sellaisina pysymme. Poliitikkojen väliset erimielisyydet eivät millään tavalla vaikuta lämpimiin tunteisiimme suomalaisia kohtaan, Helme tiedotti.

Suomen pääministeri Sanna Marin kuittasi kohtaamansa vähättelyn Twitterissä nostamalla Suomen häntää.

– Olen tavattoman ylpeä Suomesta. Täällä köyhän perheen lapsi voi kouluttautua pitkälle ja yltää elämässään moneen. Kaupan kassasta voi tulla vaikka pääministeri. Ilman duunareita ei Suomi selviäisi. Arvostan jokaisen työntekijän, ammatinharjoittajan ja yrittäjän työtä korkealle! Suomen pääministeri Sanna Marin twiitttasi myöhään sunnuntai-iltana.