Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lapsijärjestöt vaativat suomalaisten Isis-lasten pikaista pelastamista: "Ei ole mielipidekysymys, vaan Suomen velvollisuus"

Osa Suomessa toimivista lapsijärjestöistä vaatii yhteisessä tiedotteessaan suomalaislasten palauttamista Syyrian al-Holin leiriltä heti.

Järjestöt muistuttavat, että jokaisella lapsella on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti oikeus elämään, terveydenhoitoon, koulutukseen ja turvallisuuteen. Järjestöjen mukaan nämä kaikki jäävät al-Holin leirillä toteutumatta.

Lapsen oikeuksien sopimus on Suomea velvoittava ja YK:n lapsen oikeuksien komitean valvoma sopimus.

– Sopimuksen perusteella Suomen tulisi tuoda suomalaiset lapset takaisin Suomeen mahdollisimman pian. Lasten pelastaminen ei siis ole mielipidekysymys, vaan Suomea velvoittava toimenpide. Tästä syystä Suomen tulee tehdä kaikkensa leirillä olevien suomalaislasten auttamiseksi, järjestöt vaativat tiedotteessaan.

Lapsijärjestöt huomauttavat lisäksi, että lapsen oikeuksien sopimukseen kuuluu kaikkien lasten suojelu syrjinnältä ja rangaistukselta, jotka perustuvat hänen vanhempiensa toimintaan tai mielipiteisiin.

– Lasten pelastaminen ei siten voi olla riippuvainen heidän vanhempiensa valinnoista, järjestöt muistuttavat.

Vaatimuksen suomalaislasten hakemisesta al-Holin leiriltä Suomeen ovat allekirjoittaneet: Barnavårdsföreningen i Finland r.f., Nuori kirkko ry, Parasta Lapsille ry, SOS-Lapsikylä, Suomen World Vision, Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry ja Yhteiset Lapsemme ry.