Joutsenon kotiseutuyhdistys palkittiin vuoden 2019 asukastoimija -tunnustuksella

Joutsenon kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Satu Putkisalo sekä johtokunnan jäsen Paula Kärki vastaanottamassa Vuoden 2019 asukastoimija tunnusta. Kuvassa myös Lappeenrannan kaupungin asukas- ja alueneuvoston puheenjohtaja Jouni Kemppi ja varapuheenjohtaja Juhani Sirkiä. Pia Pulliainen

toimitus

Asukas- ja alueneuvosto valitsee vuosittain Asukkaiden Lappeenranta -toimintaa edistäneen tahon asukastoimijaksi. Tunnustus voidaan myöntää asukasyhdistykselle tai muulle vastaavalle yhdistykselle, alueraadille tai yksittäiselle asukkaalle. Ensimmäisen kerran tunnustus jaettiin vuonna 2010.

– Vuosittain jaettavalla tunnustuksella halutaan kiinnittää huomiota eri toimijoiden merkitykseen kaupungin kehittämisessä, Jouni Kemppi, asukas- ja alueneuvoston puheenjohtaja kiteyttää Vuoden asukastoimija palkinnon merkityksen kaupungille.

– Tänä vuonna tunnustus myönnetään kotiseutuyhdistykselle. Joutsenon kotiseutuyhdistys on hienosti toteuttanut paljon yhteisöllistä toimintaa Joutsenossa sekä ylläpitänyt joutsenolaista perinnetietoutta -ja tapahtumia, jotka ovat tärkeitä joutsenolaiselle identiteetille, perustelee Juhani Sirkiä, asukas- ja alueneuvoston varapuheenjohtaja, tämän vuotuista valintaa.

Joutsenon kotiseutuyhdistys yhdessä Lions Club Joutsenon, Joutsenon Rotaryklubin ja Joutsenolaiset Martat kanssa hakivat Lappeenrannan kaupunginhallitukselta oikeutta käyttää Joutsenosta pitäjä-nimitystä. Pitäjä-nimityksellä uuteen kuntaan liittynyt entinen kunta erottuisi uuden kunnan muista kylistä tai kaupunginosista, todettiin hakemuksessa. Lappeenrannan kaupunginhallituksen myöntämä pitäjä-nimitys otettiin virallisesti käyttöön Joutseno-päivien pääjuhlan aamuna, elokuussa 2019.

Joutsenossa on vahva kotiseutuhenki ja Joutseno-nimen säilyminen vahvistaa Joutsenon henkistä vahvuutta ja joutsenolaisten yhteenkuuluvuutta, todettiin elokuisessa juhlapuheessa, samalla kun juhlittiin Joutsenon perustamisen 380 -vuotisjuhlaa.

Kuntaliitoksen jälkeen, 2019, kotiseutuyhdistys on ottanut aktiivisen roolin joutsenolaisuuden ylläpitäjänä. Yhdistys vastaa lahjoituksena saamansa Virkin salotuvan hoidosta ja kunnostuksesta. Näin ainakin pieni pala pitäjän historiaa on yleisön nähtävillä, koska omaa museota Joutsenossa ei enää ole.

Yhdistys on vuosien mittaan tallentanut paikallista historiaa Tulentallojain Tarinat -kirjasarjaan, jonka 21. osa Sotaa Joutsenossa 1918 ilmestyi tänä vuonna.

Historian ja perinteen tallentamisen, säilyttämisen ja siirtämisen lisäksi kotiseutuyhdistys osallistuu aktiivisesti Joutsenossa järjestettävien kansalaistoimikunnan, alueraadin ja muiden yhteisöjen järjestämiin tapahtumiin; myyjäisiin ja juhliin ja vastaa itse vuosittaisten Joutseno-päivien järjestelyistä yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Kotiseutuyhdistys valitsee Joutsenon nimikkohenkilön, vuorovuosin Rieskaemännän ja Tulentallojan, jotka kaksivuotisen toimintakautensa aikana edustavat Joutsenoa eri tilaisuuksissa.

Lisäksi kotiseutuyhdistys ottaa aktiivisesti kantaa toiminta-alueensa kaava- ja muihin vireillä oleviin hankkeisiin.

Myös Etelä-Karjalan maakuntayhdistys muisti tämänvuotisessa syyskokouksessaan Joutsenon Kotiseutuyhdistystä kunniakirjalla. Perusteluina huomionosoitukselle ovat ansiokas työ kotiseudun historian keräämisessä ja tallentamisessa sekä paikallisidentiteetin säilyttämisessä ja vahvistamisessa.

Lappeenrannan vuoden asukastoimija tunnustus jaettiin keskiviikkona 18.12.2019 Lappeenrannan kaupungintalolla pidetyssä tilaisuudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu