Joulupukki matkaan jo käy – Pukin matkassa voi olla myös joulukoira

Joulukoira Pöm odottaa aaton palkaksi ruokaa ja kainalopaikkaa sohvalta pukin ja muorin vierestä. Jenna Laakso

Laura Mykkänen

Pentti Imatralta kertoo aloittaneensa joulupukkina kymmenisen vuotta sitten. Vakiasiakkaitakin on tänä aikana ehtinyt kertyä.

Hän lähtee siitä, että hommat tehdään hyvin. Siksi hän pyrkiikin varaamaan kohteiden välille sopivasti aikaa, yhteensä noin 45 minuuttia perheessä oloon ja paikasta toiseen siirtymiseen.

– Mieluummin hyvää jälkeä kuin hosumista. Välillä levätään tai katsotaan seuraavan paikan tietoja.

Mukanaan hänellä on asiakaskortisto lasten nimistä ja harrastuksista jutunjuuren aikaansaamiseksi.

Tänä vuonna Pentin jouluaatto on jo täynnä ja paikkoja Imatralla kaikkiaan kahdeksan. Lisätilauksia hän ei enää ota vastaan, onhan joulusaunaankin ehdittävä.

Hän ei koe juuri minkään muuttuneen joulupukkina olossa sinä aikana, jona hän on keikkoja tehnyt, ei edes lahjojen määrän suhteen.

– Lahjoja on tavattoman paljon, pääasiassa monta säkkiä. Lapsia muistetaan hyvin, mutta niin myös aikuisia.

Pentin omat lapset ja lapsenlapset ovat jo isoja, mutta hän nauttii päästessään edelleen näkemään joulun viettoa lapsiperheissä. Hän on myös otettu, kun lapset tekevät pukille lahjoja tai tarjoavat esimerkiksi pipareita.

– Yksi 8-vuotias tyttö oli viime vuonna maalannut meille taulun kotiportistaan.

Pentin mielestä on tullut selkeästi ilmi se, että perheet toivovat pukin olevan raitis. Hänestäkin se on tärkeää.

– Monta kertaa on tullut esille se, että ihmiset tykkäävät, kun tietävät, että ollaan selvin päin ja tilaavat siksi mielellään seuraavaksi jouluksikin. Varmasti on ollut toisenlaisiakin kokemuksia, Pentti toteaa.

MyösMikko Dillmann, Jenna Laakso ja joulukoira Pöm ilahduttavat lapsiperheitä jouluaattona.

– Olemme tähän asti viettäneet perinteisesti joulua, mutta tänä vuonna järjestelyt muuttuivat. Idea tähän on kytenyt jo jonkin aikaa ja nyt tuli mahdollisuus toteuttaa se, Dillman ja Laakso kertovat.

Pukkikeikkoja kumpikaan ei ole aiemmin tehnyt, mutta molemmat työskentelevät asiakaspalvelualalla, joten ajatus tuntui luontevalta toteuttaa.

– Olemme molemmat sosiaalisia ja puheliaita ihmisiä, joten tämä homma sopii meille täydellisesti.

Kaikilla kolmella on lisäksi paljon kokemusta lapsista ja ihmisrakas koira nauttii saamastaan huomiosta. Heidän tuttavansa kiertää perheitä aattona koiran kanssa Keski-Suomessa, ja he halusivat tarjota saman mahdollisuuden Lappeenrannassa.

– Koira tuo aivan omanlaisensa riemun ja siitä nauttivat kaiken ikäiset joulunviettäjät. Sitä pääsee silittämään ja se voi jakaa pienempiä paketteja.

Liian tiukkaa aikataulua kolmikko ei halua, mutta uskoo ehtivänsä jopa 12–15 perheeseen illan aikana. Tilauksia on jo tullut, mutta vapaitakin aikoja on vielä.

He pyrkivät suunnittelemaan illan käynnit logistisesti mahdollisimman jouhevasti ja laatimaan aikataulut sopivan väljäksi.

– Haluamme välittää kiireetöntä joulumieltä, ottaa kaikki paikallaolijat huomioon ja luoda hetken muiston joulusta, jonka muistaa vielä vuosikymmenien päästä.

He toivovat myös itsellään olevan mukavaa rooleissaan ja odottavat, että näkevät erilaisia joulunviettotapoja erilaisissa perheissä.

– Joulukoira odottaa palkaksi päivän päätteeksi isoa kupillista ruokaa ja kainalopaikkaa sohvalta pukin ja muorin vierestä.

Joulupukki

Suomalainen joulupukkiperinne näkyy ennen kaikkea lapsiperheissä.

Yksi joulupukkien välityspalveluista on Pukkijouluksi.fi -sivusto, jossa voi tarjota omia joulupukkipalveluitaan oman ilmoituksen avulla.

Palvelu avattiin vuonna 2011.

Etelä-Karjalan alueelta ilmoituksia on 10 kappaletta.

Koko maassa pukkeja on tarjolla 389.

Keskimäärin pukin käynti maksaa 50–60 euroa.

Pukki viipyy ilmoitusten mukaan perheessä noin 10-30 minuuttia.

Jos sivustolta ei löydy sopivaa joulupukkia, sinne voi jättää hakuilmoituksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu