Lappeenrannan kaupungin ilmastotyö esillä Madridissa

Lappeenranta hakee Green Leaf 2021 -kisassa Euroopan vihreimmän kaupungin titteliä. Laura Mykkänen

Lari Heikkinen

Lappeenrannan kaupunki pääsi esille viime viikolla YK:n ilmastokokouksessa Madridissa. Kaupunkia kokouksessa oli edustamassa kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Holopainen sekä kaupungin ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen

– Lappeenrannassa tehdään kunnianhimoisia ilmastotoimenpiteitä, Räsänen kertoo.

Maailmalla ollaan hänen mukaansa kiinnostuneita LUT-yliopiston, kaupungin ja yritysten välisestä yhteistoiminnasta.

Lappeenranta oli mukana seminaarissa, jossa käsiteltiin kaupunkien toimintaa ja esilläoloa ilmastoasioissa.

Madridin ilmastokokouksessa suurimmat neuvottelut käydään 200 valtion kesken, mutta tämän ohella ilmastoasioihin paneudutaan myös monella muulla tavalla.

– Paikalla on paljon järjestöjä sekä valtion organisaatioita esittelemässä toimintaansa.

Sunnuntaina päättyneen ilmastokokouksen tuloksia on luonnehdittu kansainvälisellä tasolla laihoiksi sekä pettymykseksi.

Lappeenrannassa ilmastotyötä on Räsäsen mukaan tehty jo pidemmän aikaa systemaattisesti. Rahallisesti ilmastotyö ei ole vaatinut kaupungilta suuria resursseja.

– Kun työtä tehdään pitkäjänteisesti, ei tarvita suuria resursseja.

Lappeenrannan kaupungin oma toiminta on lähellä hiilineutraalia, ympäristöjohtajan mukaan katse kääntyy asukkaisiin sekä yhteisöihin.

– Kaikki joutuvat asian eteen. Ongelma ei poistu, ympäristöjohtaja Räsänen korostaa.

Ilmastoystävällisestä toiminnasta on monenlaisia hyötyjä.

– Käytännön esimerkkinä vaikka sähköbusseihin siirtyminen tuo muun muassa puhtaampaa ilmanlaatua sekä vähentää kasvihuonepäästöjä, Räsänen nostaa esille.

Lappeenranta hakee EU-komission järjestämässä Green Leaf 2021 -kisassa Euroopan vihreimmän kaupungin titteliä alle 100 000 asukkaan kaupunkien sarjassa. Samassa sarjassa Lappeenrannan kanssa on 17 muuta kaupunkia. Suomesta titteliä hakee myös Kemi. Finalistit julkaistaan huhtikuussa 2020 ja finaali käydään Portugalissa kesäkuussa 2020. Lappeenranta osallistui kisaan myös tänä vuonna ja selvisi finaalikolmikkoon.

Aiemmin kaupungin ilmastotoimenpiteet ovat saaneet tunnustusta esimerkiksi vuonna 2016, jolloin Lappeenranta valittiin Suomen ilmastopääkaupungiksi.

Suomen mittakaavassa Räsänen näkee ilmastotyön olevan käynnissä.

– Hinku-kuntien määrä on kasvussa ja esimerkiksi Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 systemaattisen työn kautta. Myös Turku on ollut esillä ilmastotyöstään, ympäristöjohtaja kertoo tilanteesta.

Hinku-kuntia on Suomessa tällä hetkellä 68. Verkostossa olevat kunnat ovat sitoutuneet tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoteen 2030 mennessä, verrattuna vuoden 2007 tasoon. Lappeenranta on ollut Hinku-kunta vuodesta 2014 saakka. Etelä-Karjala on puolestaan Hinku-maakunta yhdessä Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen kanssa.

– Suomi on lähtenyt nyt liikkeelle ilmastoasioissa. Suomessa oli seisova tilanne noin viiden vuoden ajan verrattuna muihin Pohjoismaihin.

Ympäristöjohtaja Räsäsen mukaan syynä tilanteelle oli se, että ilmastotyön tekemiselle puuttui poliittinen hyväksyntä valtakunnallisella tasolla.

YK:n ilmastokokous

EU:n ja Suomen päätavoitteena oli sopia Madridissa säännöistä kansainvälisten markkinamekanismien hyödyntämiseen Pariisin ilmastosopimuksen kaudella, ensi vuoden alusta alkaen. Neuvottelujen vaikeus oli tiedossa jo etukäteen, sillä Brasilia on ollut hyvin jyrkkä mekanismisääntöjä koskevien kantojensa kanssa. EU:n näkemys oli, että säännöittä jääminen oli parempi vaihtoehto kuin huonojen sääntöjen hyväksyminen.

Madridissa päätettiin toimista, jotka vahvistavat ilmastonmuutokseen liittyvien menetysten ja vahinkojen ehkäisyä ja käsittelyä. Maat sopivat sukupuolten tasa-arvon edistämisestä ilmastotyössä ja alkuperäiskansojen foorumin toimintaohjelmasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu