Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tässä ovat joulun kummallisimmat vahingot – kinkku on ylivoimainen pahis vakuutusyhtiön korvaustilastoissa

Joulunpyhät eivät korostu vakuutusvahinkojen tilastossa, mutta hiukan poikkeavia ne ovat. POP Vakuutus listasi korvaamistaan vahingoista viisi omituisinta ja opettavaisimmatesimerkit.

Joulun "pahis" on kinkku. Tyypillinen vahinko sattuu kinkun paistossa tai silloin, kun sitä otetaan uunista ulos.

– Tapaturmavakuutuksesta korvataan esimerkiksi tilanteita, joissa joulukinkun kuumat paistinrasvat ovat tulleet päälle ja tuloksena on ikävä palovamma. Myös kinkun sijasta oman sormen leikkaaminen on ikävän yleistä”, kertoo POP Vakuutuksen korvausjohtaja Mikko Koski tiedotteessa.

Myös liiallinen kinkun mättö, voi johtaa ongelmiin.

– Ylensyönnin seurauksiin haetaan aina silloin tällöin korvauksia vakuutusyhtiöltä, mutta se ei valitettavasti täytä ehtoa äkillisestä tai yllättävästä vahingosta.

Joulukirkkoon meno tai hautausmaakäyntikin voivat olla vaarallisia.

– Vastaan on tullut tapauksia, joissa henkilö on ollut kävelemässä joulukirkkoon, mutta liukastunut pihalla. Tapaturmavakuutuksesta korvataan sitten liukastumisen seurauksia, kuten murtuneen ranteen hoitoa.

Joskus tapaturmavakuutuksesta on korvattu myös joulupukkien kaatumisia. Koski suosittelee kaikille nastoja kenkien alle.

Kynttilöiden polttamisen riskit ymmärretään hyvin, mutta edelleen unohdetana valvoa niitä. Myös sähkökynttelikköihin sisältyy paloriski, sillä ne voivat esimerkiksi ylikuumeta.

– Kerran eräs kuusenhakureissu päättyi siihen, että henkilö pisti sahan laulamaan, mutta valitettavasti se osui kuusen sijasta omaan käteen. Onneksi ei käynyt pahemmin ja oli tapaturmavakuutus voimassa. Myös jouluvaloja ripustettaessa kannattaa olla tarkkana, sillä joka vuosi joku putoaa tikkailta tai tuolilta” Koski sanoo.

Jouluna on aikaa ulkoilla ja sekin näkyy vahingoissa.

– Pulkan, rattikelkkojen ja liukureiden kanssa voi sattua pahojakin haavereita ja esimerkiksi puuta tai kaveria päin laskeminen on yleistä. Kannattaa laskea vain sellaisista mäistä, joiden keskellä ei kasva puita eikä mäen alla kulje autotietä. Ja turvaväli pitää olla myös laskiessa.

Joulukiirettä pitäisi välttää, vaikka se voi olla vaikeaa.

– Joulukiire lisää kärsimättömyyttä ja harkitsemattomuutta esimerkiksi liikenteessä. Vaikka lapset tihkuvat jännitystä, aikuisen on syytä rauhoittaa oma mielensä aina ennen ratin taakse istumista”, Koski toteaa.

Tapaturmia sattuu herkemmin, jos mieli on rauhaton.