Pääkirjoitus: Haasteiden vuosikymmen

toimitus

Uusi kymmenluku 2020 kääntyi ajanlaskussa. Tosin matemaatikkojen mukaan nolla kuuluu vielä edelliseen vuosikymmeneen, ja uusi korkattaisiin siten vasta vuoden päästä.

Numeroiden pyörittely on yksi tapa summata menneitä ja hahmotella tulevaa. Niin tekevät valtio, kunnat, yritykset, yhdistykset ja kotitaloudet. Ajastaikaa eli 12 kuukautta pitempiäkin suunnitelmia laaditaan, vaikka pitkällä aikavälillä ennustaminen tunnetusti vaikeutuu.

Lappeenrannassa suuria investointeja on suunnittelussa ja toteutuksessa: Lauritsalan ja Joutsenon koulut, Sammontalo, Kesämäen koulun korjaus, sisäliikuntahalli ja jäähalli. Kaupungin tytäryhtiöistä Lappeenrannan Energia aloittaa uuden jätevedenpuhdistamon rakentamisen, jahka paikka ja lupa-asiat saadaan ojennukseen.

Lentokenttä tarvitsee kaupungin tukea sen omankin kertoman mukaan vielä lähivuodet, vaikka toiveet kasvavista matkustajamääristä täyttyisivätkin. Usvan peitoissa on myös, mistä kaivetaan rahat edessä olevaan kiitotien uusimiseen.

Maakunnan kuntien taloussuunnittelun kannalta kääntämätön jokeri on Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote. Sille on kertynyt ennestään miljoonia alijäämää, ja hoitohenkilökunnan palkkataistelut ja hoitajamitoitukset ovat vasta edessäpäin.

Lappeenranta siis velkaantuu lähivuosina voimakkaasti. Kaupungilla on velkaa vuodenvaihteessa noin 185 miljoonaa ilman tytäryhtiöiden osuutta. Tiedossa olevat investoinnit kasvattavat velkaa vielä ainakin 150 miljoonalla. Kokonaisvelan katto on vedetty 350 miljoonaan, sen yli ei saisi mennä.

Kouluverkkoa Lappeenranta ymmärsi lähteä säätämään melko hyvissä ajoin. Epäonnista, tai sitten huonoa omaisuudenhoitoa on ollut monissa kiinteistöissä ilmennyt sisäilmaongelma. Koulurakennuksia ja suunnitelmia pannaan uusiksi myös tilojen tehokkaamman käytön, energiatehokkuuden ja pienenevien lapsimäärien vuoksi.

Velka ei sinänsä pelota, jos sen vastineeksi saadaan kuranttia tavaraa. Sen sijaan korkojen nousuun pitää varautua, kuten kotitalouksissakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu