Lastensuojelua urheillen – Icehearts tukee kentällä ja koulussa

toimitus

Lappeenrannan ensimmäisen Icehearts-joukkueen kasvattajaksi keväällä 2019 valittu Valtteri Ryösö kertoo kuulleensa järjestön toiminnasta sosionomiaa opiskellessaan.

– Koulukaveri kertoi, että tällainen Icehearts olisi olemassa. Se jäi sitten tuonne takaraivoon, että olisipa kiva, kun tulisi joskus tänne Lappeenrantaankin. Kun toinen kaveri myöhemmin kertoi, että nyt se olisi tulossa, niin laitoin sitten hakemusta menemään.

Ryösö on aiemmin työskennellyt muun muassa mielenterveyspuolella palvelutalossa. Hän kertoo, että Lappeenrannan joukkueiden ikähaarukka on tällä hetkellä esikouluikäisistä eka- ja tokaluokkalaisiin. Ryösön joukkue on kuusihenkinen, ja Lappeenrannan toinen kasvattaja aloittaa pian oman joukkueensa kokoamisen. Tarkoituksena on olla lasten tukena vielä pitkään tulevaisuudessakin.

– Kuljemme kaksitoista vuotta poikien rinnalla ja toivomme, että kaikista tulisi hyviä ja tuottavia kansalaisia. Siinä on oikeastaan meidän tavoite, Ryösö kertoo.

Järjestön toimintaan osallistuvat lapset löytyvät esi- ja peruskoulujen henkilökunnan avulla. Mukaan valitaan lapsia, jotka tarvitsevat erityistä tukea kasvussaan. Ryösön mukaan taustalla voi olla esimerkiksi oppimisvaikeuksia tai perhe-elämän haasteita. Tuen vastaanottamisesta päättävät aina lasten vanhemmat. Toiminnalle on Lappeenrannassakin selvästi kysyntää.

– Ei tarvitse sitä miettiä, mistä niitä poikia löytää vaan, kuinka monta pystyy ottamaan, Ryösö sanoo.

Vaikka Iceheartsin logossa komeilee jääkiekkomaila, niin pojat pelaavat mieltymystensä mukaan myös kovasti salibandya ja jalkapalloa. Harrastaminen on perheille ilmaista, Lappeenrannassa toimintaa rahoittaa kaupunki ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

Joukkueurheilu on vain yksi osa järjestön toimintaa, sillä tarkoituksena on tukea lapsia kokonaisvaltaisesti myös arjessa. Kasvattajat ovat mukana koulutunneilla poikien ja opettajien apuna. Iltapäiväkerhossa harrastetaan urheilun lisäksi muutakin, kuten askartelua. Lisäksi Icehearts on tarpeen mukaan myös perheiden tukena. Esimerkiksi yksinhuoltajaperheiden lasten kanssa saatetaan käydä vaikka ensi kertaa SaiPa-pelissä.

Icehearts toimii tällä hetkellä kolmessatoista kaupungissa. Joukkueita on koko maassa neljäkymmentäkuusi, ja toimintaan osallistuu kaiken kaikkiaan noin 750 lasta. Ryösön mukaan tukea tarvitsevia lapsia löytyy paljon niin pojista kuin tytöistäkin.

– Iceheartsilla on muilla paikkakunnilla myös tyttöjoukkueita. En näkisi yhtään huonona, että niitä löytyisi Lappeenrannastakin.

Lasten tueksi

Icehearts tekee ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä joukkueurheilun avulla

Perustettu vuonna 1996 Vantaalla

Aloitti Lappeenrannassa keväällä 2019

Iceheartsin kasvattajat kulkevat lasten rinnalla aina esikouluiästä aikuistumisen kynnykselle

Järjestö auttaa lapsia harrastusten lisäksi myös koulutyössä ja kodin arjessa

Harrastustoimintaan kuuluvat myös kesäleirit, joissa opetellaan yhdessä toimimista ja arjen askareita

Lappeenrannassa toimii tällä hetkellä 2 joukkuetta, koko Suomessa 46

Rahoittajana Lappeenrannan kaupunki ja Eksote

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu