Pääkirjastossa soi musiikki – luvassa vinyyli-ilta, musavisaa ja konsertteja

Pääkirjaston konsertissa kuultiin mm. elokuvamusiikkia. Orkesteria johti konserttimestari Elias Lassfolk. Aleksi Kari

toimitus

Lappeenrannan kaupunginorkesteri saapui konsertoimaan pääkirjastolle torstaina 9.1. aamupäivällä. Kirjaston lainaushalliin oli raivattu tilaa yleisölle ja parikymmenpäiselle orkesterille. Erikoiskirjastonhoitaja Merja Rostilan mukaan kaupunginorkesteri vierailee kirjastolla noin joka toinen vuosi.

– Tämähän on siitä valtavan hyvä tila, että tähän mahtuu kuitenkin sen kaksisataa ihmistä kuuntelemaan ja kuulostaakin ihan hyvältä. Ei ole mitenkään huono akustiikka tuollaiselle musiikille.

Kirjastolla ja kaupunginorkesterilla on sama hallintojohtaja, joten yhteistyön tekeminen on luontevaa. Rostila vinkkaa, että kirjastolta voi pian lainata kausikortteja kaupunginorkesterin ja teatterin tapahtumiin. Urheiluseurojen kausikortit ovat jo kirjaston valikoimassa.

Kaupunginorkesterin lisäksi kirjastolla soi ajoittain kevyempää musiikkia, kuten jazzia, kansanmusiikkia tai rokkia. Myös trubaduureja ja kamarimusiikkia on nähty. Konsertteja järjestetään useamman kerran lukukaudessa. Keikat näkyvät selvästi myös kävijämäärissä ja ne houkuttavat paikalle uusiakin kävijöitä.

– Nämähän ovat todella suosittuja. Aina kun kaupunginorkesteri on täällä, niin tupa on täynnä.

Kirjastopedagogi Niko Kolehmainen kertoo, että myös musiikkiosaston pienemmät konsertit ovat vetäneet yleisöä. Musiikkiosastolla yleisöön mahtuu noin 70 henkeä.

– Vaikka ei ole niin tunnettuja esiintyjiä välttämättä, niin minun mielestäni ne ovat olleet tosi yleisömenestyksiä.

Kerran kuussa järjestettävä yhteislaulu kirjaston Tarinasalissa on myös suosittu.

Pääkirjastoon tehdään parin vuoden päästä peruskorjaus, jonka suunnittelutyö on jo käynnissä. Rostilan mukaan samalla mietitään tilankäyttöä kulttuuritarjonnan kantilta. Pohdittavaa riittää akustiikka-asioissa ja siinä, miten tapahtumia voidaan järjestää niin, etteivät ne häiritsisi liikaa kirjaston muita käyttäjiä.

– Kyllä siinä on tosi paljon kehitettävää, koska selvästi tämmöiselle toiminnalle on tilausta kirjastossa. Musiikkiosasto profiloituu enemmän juuri tällaisiin tapahtumiin ja itsetekemiseen.

Vaikka konsertteja on kevätkaudella vielä tulossa, niin musiikkiosastolla on niiden lisäksi muutakin ohjelmaa tarjolla. Kolehmainen kertoo, että 22.1. on luvassa vinyyli-ilta, monimediana toteutettua musavisaa puolestaan pidetään helmikuun puolella.

– Meillä on aika iso vinyylikokoelma, kun täällä ei ole sitä missään vaiheessa poistettu, kuten monissa isoissa kirjastoissa. Esittelen vähän sitä kokoelmaa ja vedän varmaan pientä DJ-keikkaa. Nostan sieltä semmoisia levyjä, joita ei ole välttämättä striimipalveluissa tai muissa formaateissa saatavilla.

Kirjastolta löytyy myös demostudio, jonka voi varata nauhoituskokeiluja varten. Laitteiston käyttöön saa kirjastolta opastusta.

Kaupunginorkesterin vierailu tuntui miellyttävän kävijöitä. Yleisössä istunut Liisa Simola luonnehti konserttia virkistäväksi ja ilahduttavaksi. Konserttijohtaja Elias Lassfolkin mielestä kirjasto on paikka, jossa kansan tavoittaa helposti.

– Tämä on kuitenkin avoin, julkinen tila. Mehän tehdään konsertteja palvelukodeissa ja vieraillaan kouluissa. On hyvin tärkeää, että yhtä lailla huomioidaan kirjasto, joka on auki kaikille iästä riippumatta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu