Futisväki toivoo tasapuolisuutta – ”Amiksen kenttä kuntoon ja kaupunki ostaisi hallivuoroja”

Visma Areena on hyvässä kunnossa, mutta tekonurmen uusimiseen kerätään jo rahastoa, kertoo Kari Suninen. Ilkka Pohjalainen

Ilkka Pohjalainen

Lappeenrannassa ollaan tänä keväänä suurten urheilupaikkaratkaisuiden edessä. Päätöksiä jäähallista ja urheiluhallista odotetaan.

Jalkapalloväki toivoo, että heidänkin asemansa otetaan päätöksenteossa huomioon, tasapuolisuuden nimissä.

– Esityksemme eivät ole vallan isoja, linjaa PEPOn puheenjohtaja Kari Suninen Miljoonista ei ole kysymys.

Toiveena on, että kaupunki ostaisi halliaikaa seuran rakentamasta ja ylläpitämästä Visma Areenasta Skinnarilassa sekä Imatran Ukonniemen Areenalta. Toiseksi halutaan varmistaa yksi riittävän tasokas kenttä lämmitettävälle hiekkatekonurmelle, mieluiten nykyisellä paikallaan.

Sunisen mielestä parasta olisi, jos Amis säilyisi futiskäytössä, koska se on etenkin junioreille helposti saavutettavissa.

Paikalliset jalkapalloseurat ovat elokuussa 2018 kirjelmöineet Lappeenrannan kaupungille näkökohtiaan jalkapalloharrastuksen edellytyksistä. Siinä ennakoitiin, että kaupungin suunnittelema urheiluhalli ei sisältäisi täysimittaista jalkapallokenttää.

– Jos ns. yleisurheiluhalli kaupunkiin tulee, niin jalkapallo ja PEPO seurana ovat poikkeuksellisen epätasapainoisessa asemassa, koska PEPO on käytännössä ainoana isona juniorien joukkuelajiseurana Lappeenrannassa itse joutunut investoimaan harjoitushalliin ja hoitamaan sen käyttökulut.

Muissa juniorien joukkuelajeissa Lappeenrannan kaupunki joko on investoinut tai investoi halliin (urheilutalo, Sammonlahden liikuntahalli, yleisurheiluhalli), tai on lupautunut ostamaan harjoitusvuoroja yksityiseltä toimijalta (Huhtiniemen salibandyhalli, Huhtiniemen tennishalli, UK Areena) sadoilla tuhansilla euroilla vuodessa, Suninen muistuttaa.

– Tämän epätasapainon korjaamiseen on jalkapalloseuroilla selvä ehdotus, ja se on toimitettu niin virkamiehille kuin valtuustoryhmien puheenjohtajille ja kaupunginhallituksen puheenjohtajalle.

Skinnarilan Visma Areena täyttää tammikuussa viisi vuotta. Investointi oli yli puoli miljoonaa euroa, josta lainaa on edelleen noin 200 000 euroa jäljellä. Vuosittaiset käyttökulut ovat 80 000-90 000 euroa, jotka koostuvat muun muassa sähköstä ja lämmityksestä.

Yhteistyökumppanit, hallin lakanamainostajat ja talkoolaiset ovat toiminnan kannalta ensiarvoisen tärkeitä, mutta juoksevia kuluja joudutaan perimään ihan junioreita myöten. Tueksi on investoitu Visma Areenan digitauluun ja sen mainostajille kuuluu myös kiitos tuesta. Myös EKSP Säätiö on tukenut hallin lisäinvestointeja.

Halli seisoo kaupungin vuokratontilla. Pakettiin on kuulunut oikeus käyttää Skinnarilan entisen koulun liikuntasalin pukuhuone- ja sosiaalitiloja. Sunisella ei ole tietoa, mikä näiden tilojen kohtalo on, jos entinen koulun liikuntasalirakennus puretaan. Laki kuitenkin vaatii, että sosiaalitilat hallilla on oltava.

Uutena hankittu ylipainehalli on Sunisen mukaan teknisesti hyvässä kunnossa. Tekonurmi on suunnilleen puolessa välissä käyttöikäänsä. Sen uusiminen on noin sadan tuhannen euron investointi. Sitä varten on nyt 5-vuotismerkkihetkenä avattu rahasto.

Lappeenrannassa ja lähikunnissa on jalkapallon harrastajia seuroissa parisen tuhatta. Visma Areenaa käyttää harjoituksiin noin 400 PEPOn futaria, ja muiden seurojen ja lajien harrastajia on käyttäjinä lisäksi pari sataa. Viikonloppuisin hallissa on usein turnauksia. Menneenä syksynä kaupunki osti jonkin verran halliaikaa koulujen käyttöön, LUMille sekä PesäYseille.

Jalkapalloseurojen esitykset

Amiksen lämmitettävä jalkapallonurmi peruskorjataan uusimalla lämmönvaihdin, lämpöputkisto ja keinonurmimatto. Käytettävyys ja energiatehokkuus näin paranevat ja keskitalven kiinnioloaika lyhenee yhteen kuukauteen. Sosiaali- ja pukuhuonetilat uudistetaan ja kentälle lisätään katsomokapasiteettia.

Kaupunki sitoutuu ostamaan pitkäaikaisilla sopimuksilla jalkapalloseuroille kohtuulliseksi katsottavan määrän vuoroja olemassa olevista halleista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu