Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hypo: Väestön vanheneminen leikkaa talouskasvua luultua pahemmin

Suomen ikääntyminen näkyy jo kuluvan vuoden talouskasvussa, sillä talouskasvusta leikkaantuu jopa puolet pelkästään väestöpyramidin rapistumisen vuoksi.

Hypon Talouskatsauksen mukaan tälle vuodelle ennustettu yhden prosentin kasvu yltäisikin lähes kahteen prosenttiin ilman ikääntymisen vaikutusta.

Ikääntymiskehitys iskee talouteen aiemmin ajateltua pahemmin. Tämän vuoden kasvuun sen vaikutus on isompi kuin hallituksen kaikki toimet ja mahdolliset lakkoaallot.

– Suomen harmaantuminen ei tule yllätyksenä, mutta muutoksen nopeus ja sen vaikutukset etenkin talouteen yllättävät vielä kaikki, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus ennustaa tiedotteessa.

Isku talouteen tulee kahta kautta, Hypon katsauksessa summataan.

Työikäinen väestö ensinnäkin supistuu nopeasti, sillä eläkkeelle siirtyy vuosittain 10 000 henkeä enemmän kuin nuoria tulee työmarkkinoille.

Esimerkiksi hallituksen tavoitteissa olevan 60 000 uuden työpaikan tavoite vaatii todellisuudessa 100 000 työllisen lisäystä neljän vuoden vaalikauden aikana, kun harmaantuminen otetaan huomioon.

Alenevan syntyvyyden vuoksi tilanne jatkuu vuosikymmeniä.

Toisekseen vanheneva väestö leikkaa uusien tutkimusten mukaan talouden tuottavuuskehitystä.

– Syyt ovat ymmärrettäviä, sillä yli 40-vuotiaat muuttavat harvemmin työn perässä tai vaihtavat työpaikkaa. Lisäksi uudet innovaatiot ja ideat syntyvät yleensä nuorena, Brotherus huomauttaa.

Lisäksi ikäihmisten kulutus kohdistuu vaikeasti tehostettaviin toimialoihin, kuten hoivaan ja kulttuuriin.

Hypo ennustaa tälle vuodelle yhden prosentin kasvua ja edelleen hieman hiipuvaa 0,8 prosentin kasvua vuodelle 2021.

Suhdanne näyttää vakaalta, mutta työllisyys ei enää parane. Taantuma pysyy loitolla kuluttajien ja kotimaisen kysynnän ansiosta ilman ikäviä yllätyksiä, mutta nousukausi on ohi, Hypo toteaa.