Poliisi ei aloita esitutkintaa Marja-Liisa Vesterisen toiminnasta Eksoten hallituksen puheenjohtajana – Vesterinen oli varma lopputuloksesta ja haluaa keskustella "vääriä väitteitä" esittäneiden kanssa

Kuvituskuva. arkisto / Riina Haapala

toimitus

Poliisi ei aloita esitutkintaa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin hallituksen puheenjohtajasta tehdyn tutkintapyynnön vuoksi, kertoo Kaakkois-Suomen poliisi tiedotteella.

Eksoten tarkastuslautakunta on tehnyt poliisille tutkintapyynnön, jossa pyydetään selvittämään, onko Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen syyllistynyt toiminnassaan rikoksiin.

Tutkintapyynnössä on 14-kohtainen selvitys erilaisista tilanteista, joissa tarkastuslautakunnan näkemyksen mukaan on voinut tapahtua rikos.

Eksoten hallituksen puheenjohtaja on asemaltaan kunnallisissa vaaleissa valittu luottamushenkilö. Rikoslain 40 luvun virkarikossääntely koskee kuitenkin myös häntä.

Perustuslaissa ja rikoslaissa säädetyn rikosoikeudellisen laillisuusperiaatteen mukaan teon rangaistavuuden edellytykset ilmaisevan aineellisen säännöksen tulee olla kirjoitettu rikossäännökseltä vaadittavalla tarkkuudella. Virkarikoksista tuomitseminen edellyttää, että virkatoiminnassa noudatettavan, säännöksiin tai määräyksiin perustuvan virkavelvollisuuden sisältö on selvästi määriteltävissä.

Poliisin saaman selvityksen mukaan tällaisia selvästi määriteltyjä virkavelvollisuuksia ei ole rikottu, jolloin rikoslain virkarikossäännösten edellytykset eivät täyty. Esimerkiksi tilanteet, joissa virkamies ei väitetysti ole noudattanut ”hyvää hallintotapaa” tai ei ole "hoitanut virkaa asianmukaisesti” eivät täytä yllä mainitun laillisuusperiaatteen mukaista täsmällisyysvaatimusta.

Virkarikosten tunnusmerkistö ei siis tässä tapauksessa poliisin näkemyksen mukaan täyty, eikä asiassa aloiteta esitutkintaa.

Marja-Liisa Vesterinen ei ole poliisin ratkaisusta yllättynyt,

– Minähän totesin jo tämän asian alkumetreillä, että minuun on kohdistettu vääriä väitteitä, jotka eivät lainkaan pidä paikkaansa ja että oli näköjään minun vuoroni joutua ajojahdin kohteeksi. Hallituksen puheenjohtaja on valitettavasti helppo maalitaulu.

– En saanut kommentoida minuun kohdistuvaa tutkintapyyntöä mitenkään asian ollessa kesken. Moni varmaan luuli, että olen tehnyt jotain kamalaa. Osa minuun kohdistetuista väitteitä oli aivan käsittämättömiä, kuten esimerkiksi se, että olisi virkarikos, kun olen kysynyt Eksoten virkamieheltä oikeaa vastausta kaupungin luottamushenkilöjohdon kokouksessa esitettyyn ja minulle välitettyyn kysymykseen. Tai se, että kuultuani erään eläkeläisen saaneen vastaanottoajan lääkärille vasta kuuden viikon päästä, vaikka häntä huimasi, hän pyörtyili yksin kotonaan ja hartioita särki, niin soitin terveysaseman esimiehelle ja kysyin, olisiko siellä joku, joka ehtisi tarkistaa asiakkaan tilanteen. Se tarkistettiin, asiakas sai ajan lääkärille, hänet tutkittiin ja häneltä löytyikin sydänvika ja hänet ohjattiin leikattavaksi.

Tutuille en ole todellakaan lääkäriaikoja hankkinut. Syytettiin minua sellaisestakin, että olisin käskenyt palkata Eksoteen erään henkilön. Oikeasti sain tiedon asiasta viimeisten joukossa, eikä minulla siis ollut mitään tekemistä tämän asian kanssa. Minua ihmetyttää suuresti se, että näitä väitteitä ei ole millään lailla tarkistettu, vaikka kysymällä asia olisi selvinnyt.

– Poliisi on nyt hylännyt minuun kohdistuneen tutkintapyynnön. Olin jo ennalta aivan varma, että näin tulee tapahtumaan. Poliisi on todennut, että virkarikokseksi ei riitä, että virkamies ei ole jonkun yksittäisen henkilön mielestä noudattanut hyvää hallintotapaa tai hoitanut virkaa asianmukaisesti. Mielipiteet ovat vain mielipiteitä.

– Kiitän lämpimästi kaikkia niitä ihmisiä, jotka ovat uskoneet minun puhuvan totta ja ovat luottaneet minuun. Jokainen voi itse vetää johtopäätökset siitä, keneen voi luottaa, Vesterinen sanoo.

– Minulle on ollut erittäin ikävä kokemus olla leimattuna lähes 3 kk niin, että minua on saanut vapaasti syytellä. Toivottavasti media kertoo yhtä massiivisesti, etten ole virkarikoksia tehnyt, vaan minulla on puhtaat paperit. Olen ollut levollisella mielellä, koska olen tiennyt totuuden ja sen, etten ole toiminut väärin, kuten yritettiin väittää. Minulle on kunnia-asia toimia Eksoten ja sen henkilöstön puolesta mahdollisimman hyvin.

Vesterinen jatkaa: – Käyttäydyn aina asiallisesti, eikä minulla ole tarkoitusta nytkään lähteä julkisesti ruotimaan saati tykittämään ketään tässä asiassa. Haluan kuitenkin keskustella jokaisen kanssa, joka vääriä väitteitä on esittänyt, jotta he tietävät totuuden, jos ovat tiedon puutteessa esittäneet vääriä väitteitään. Jos joku on niitä esittänyt pelkästään vahingoittaakseen minua, niin toivon silti, että asiasta voidaan käydä kahdenkeskiset, rakentavat keskustelut.

– Totean lopuksi, että en siis ollut tehnyt minkäänlaista virkarikosta eli en ollut ylittänyt toimivaltuuksiani, en ollut jättänyt hoitamatta virkavelvollisuuksiani, enkä ollut käyttäytynyt ketään kohtaan epäasiallisesti. Minulla oli monilta virkamiehiltä ja muutamalta muultakin henkilöltä näihin kaikkiin vääriin väitteisiin liittyvät lausunnot, joista ilmenee, että minä en ole toiminut väärin ja että minä olen puhunut totta.

Juttua täydennetty 18.1.2020 klo 17.35 Marja-Liisa Vesterisen kommenteilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu