Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Terveysmenot köyhdyttävät erityisesti vanhuksia ja työttömiä – Suomessa on Pohjoismaiden korkein omavastuu julkisessa terveydenhuollossa

Suomalaisten terveysmenot ovat keskimäärin 50 euroa kuukaudessa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan terveydenhuollon asiakasmaksut ja lääkekulut rasittavat huolestuttavasti pienituloisten taloutta. Selkeästi suurimmat köyhdyttävät vaikutukset ovat julkisen terveydenhuollon asiakasmaksuilla.

Erityisesti terveysmenot lisäävät yli 85-vuotiaiden ja työkyvyttömien köyhyyttä.

Suomalaisten terveydenhuollon maksuja on korotettu viimeisen vuosikymmenen aikana useita kertoja julkisen talouden tasapainottamiseksi.

Erinäisten korotusten kohdentumisesta ja köyhyysvaikutuksista ei kuitenkaan ole tehty kokonaisarvioita. Kun terveysmenojen osuus on hyvätuloisille keskimäärin vain muutama prosentti kuukausituloista, on se pienituloisille jo kuusi prosenttia.

Monen kipuraja on jo ylitetty.

– Väestön ikääntyessä sosiaali- ja terveydenhuoltomenoihin kohdistuu merkittävää kasvupainetta. Siksi on entistä tärkeämpää, että päätöksenteon tukena on tarkkaa tietoa terveydenhuollon resurssien ja toisaalta terveysmenojen kohdistumisesta kotitalouksien maksukyvyn mukaan, erikoistutkija Katri Aaltonen Kelasta ja Turun yliopistosta arvioi tiedotteessa.

Köyhyyttä mitataan usein kotitalouksien tulojen perusteella, jolloin vaihtelevat tarpeet esimerkiksi terveydenhuollolle jäävät huomioimatta.

– Kotitalouksien terveysmenot lisäävät köyhyyttä kahta kautta. Tiedetään, että sairaammilla on keskimäärin muita pienemmät tulot ja samalla heillä on suurempi tarve terveydenhuollolle, josta syntyy lisämenoja, tutkimuspäällikkö Jussi Tervola kertoo THL:n tiedotteessa.

Terveysmenojen vaikutusta kotitalouksien talouteen tutkittiin THL:n, Kelan, Tilastokeskuksen ja Turun yliopiston yhteistyönä toteuttamassa tutkimuksessa.

Tutkimus perustuu rekisteriaineistoon, joka sisältää 800 000 hengen tulo- ja terveysmenotiedot vuodelta 2017.

Suomessa kotitaloudet rahoittavat noin viidenneksen terveysmenoistaan suorilla asiakasmaksuilla ja omavastuilla. Osuus on Pohjoismaiden korkein ja OECD-maiden keskiluokkaa.