Pk-yritysbarometri: Etelä-Karjalan pk-yritysten suhdannenäkymät ovat entistä varovaisempia

Kuvituskuva. Arkisto/Anton Soinne

toimitus

Pk-yritysten odotukset tulevasta ovat vakaat mutta vaatimattomat: taloustilanne ei kannusta kasvuun, investointeihin eikä työpaikkojen lisäämiseen.

Etelä-Karjalassa yrittäjien odotukset ovat edelleen hyvin kaksijakoiset. Lappeenrannan seudulla näkymät ovat koko maan keskiarvon yläpuolella, mutta edelleen Imatran seudulla näkymät säilyvät negatiivisina.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Pk-yritysbarometrista, johon vastasi lähes 4 600 pk-yrittäjää. Barometrin ovat teettäneet Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö.

– Ilmastonmuutoksen hillitsemisessä pk-yrityksillä on merkittävä rooli. Toisaalta ilmastonmuutoksen torjunta luo uusia kasvumahdollisuuksia liiketoiminnalle, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä tiedotteessa.

Noin neljännes pk-yrityksistä kokee ilmastonmuutoksen hillitsemistoimet haasteeksi liiketoiminnalleen, mutta yhtä suuri osuus katsoo, että ne luovat uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Uusia liiketoimintamahdollisuuksia nähdään etenkin voimakkaasti kasvuhakuisten yritysten joukossa.

– Pk-barometrin tuloksissa ei tullut yllätyksiä, suhdanteet jatkavat laskuaan niin meillä kuin muualla Suomessa, arvioi toimitusjohtaja Jami Holtari Etelä-Karjalan Yrittäjistä.

– Työllisyyden kehitys näyttäisi pitävän parempaa tasoa muuhun Itä-Suomeen verrattuna. Kannattavuuden osalta näkymät ovat puolestaan hyvin pessimistiset ja investointiodotukset ovat varovaiset, Holtari huomioi.

– Itäisessä Suomessa maakuntien väliset erot eivät ole suuria, mutta Etelä-Karjalassa arviot tulevasta ovat lähialueita paremmat. Seutukuntien väliset erot ovat niitäkin suurempia ja edelleen Lappeenrannan ja Imatran seutukuntien suhdanne-erot jatkavat kasvuaan. Monilla mittareilla Lappeenranta näyttääkin menestyvän maan keskiarvoa paremmin, Holtari analysoi.

– Etelä-Karjalan tuloksissa valtakunnallisesti poikkeavana voidaan pitää yritysten määrää, jotka eivät ole suunnitelleet yrityksessään omistajanvaihdosta lainkaan (62%). Kuitenkin lähes kolmannes alueen yrityksistä suunnittelee omistajanvaihdosta seuraavien viiden vuoden sisällä. Omistajavaihdosten vauhdittaminen on tärkeää alueen pk-yrityskannan jatkuvuuden ja uudistumisen kannalta, ja aihepiiri onkin yksi Finnveran painopistealueista, kuvaa Finnverassa omistajanvaihdoksista vastaava aluepäällikkö Elisa Sipponen.

Pienten ja keskisuurten yritysten odotukset lähiajan suhdannekehityksestä ovat valtakunnallisesti säilyneet lähes viime syksyn tasolla: muutos on pieni, mutta alas päin. Silti suurempi osa yrityksistä (26 %) arvioi suhdanteiden paranevan seuraavien 12 kuukauden aikana kuin heikkenevän (17 %). Odotukset sekä kannattavuudesta että liikevaihdon kehityksestä ovat myös laskeneet syksystä. Etelä-Karjala seuraa valtakunnallisia lukuja, mutta on kaksijakoinen Imatran ja Lappeenrannan seutukuntien erilaisten odotusten takia.

Edelliseen barometriin verrattuna pk-yritysten ulkoisen rahoituksen käyttö on hieman lisääntynyt varsinkin pienissä yrityksissä. Yli kolmasosa Etelä-Karjalan pk-yrityksistä on saanut ulkopuolista rahoitusta viimeisen 12 kk aikana, mikä on valtakunnallista tasoa enemmän.

Yli kolmasosa eteläkarjalaisyrityksistä aikoo hakea rahoitusta seuraavan vuoden aikana- Luku on korkeammalla tasolla sekä viime vuoteen että koko maan tasoon verrattuna. Yli puolet ulkoisen rahoituksen lisäystä suunnittelevista aikoo hakea sitä kone- ja laiteinvestointeihin, kommentoi Finnveran aluejohtaja Anna Karppinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu