Silakat rantautui Lappeenrantaan

Virve Olkkonen kutsui silakkahenkisiä kahvittelemaan Nuijamieheen. Ilkka Pohjalainen

Ilkka Pohjalainen

Kulttuuritila Nuijamieheen oli kokoontunut päättäväinen porukka kahvittelemaan. Lappeenrannan Silakat-ryhmä keräsi samanhenkisiä ensimmäiseen tapaamiseen viime torstaina. Kahvikutsun oli lähettänyt Virve Olkkonen

Mistä liikkeessä on oikein kysymys?

– Edustamme rauhanomaista vastavoimaa vihaa, valeuutisia ja rasismia provosoivalle toiminnalle.

Suomen Silakkaliike syntyi viime vuoden lopulla. Esikuvana oli italialainen oikeistopopulismia vastustava Sardiiniliike. Tammikuun lopussa Silakkaliikkeen Facebook-ryhmässä oli jo vajaat 30 000 seuraajaa.

Liikkeen synty on aiheuttanut myös sen, että joitakin sen edustajia ja aktiiveja on monin tavoin häiritty. Silakkaliikkeen vastustajien ”silakat uuniin” -huutoja on kuulunut.

– Kun liike järjesti rauhanomaisen kokoontumisen Helsingissä helmikuun alussa, vastamielenosoittajat huutelivat lähistöllä, että ”Tuhoamme teidät”. Tämä sai erityisesti mukana olleita lapsia huolestumaan. Minkälaisen mallin se antaa lapsillemme? kysyi Helsingissä mukana ollut Sofia Skaffari

Hänen mukaansa ilmapiiri on Suomessa muuttunut tavattomasti viimeisten viiden vuoden aikana. On syntynyt mielipidekuplia, joiden sisällä olevat eivät edes kuuntele mielipiteitä, jotka eroavat omista.

Olkkonen vertaa nyky-Suomea nuoruutensa koulupihaan, jossa muutama kiusasi, ja enemmistö seisoi ympärillä ringissä tekemättä mitään. Muutosta parempaan on hänen mukaansa jo tapahtunut, kun esimerkiksi työpaikoilla on uskallettu aukaista suu ja sanoa, ettei kaikki käytös ja puhe ole hyväksyttävää.

Silakkaliikkeeseen on lyöty myös vihervasemmistolaista leimaa.

– Eivät jotkut tietyt arvot kuulu vain vihreille tai vasemmistolle. Silakkaliike on puoluepoliittisesti sitoutumaton sillanrakentaja, joka yhdistää tasa-arvon puolesta kamppailevia ihmisiä, Skaffari linjaa.

Silakkaparvi peukuttaa presidentti Sauli Niinistön sekä puhemies Matti Vanhasen valtiopäivien avajaisissa pitämiä puheita. Presidentti tuomitsi puheessaan antisemitismin ja rasismin, ne eivät ansaitse mitään jalansijaa, hän lausui.

Mikä on liikkeen tulevaisuus?

– Se on vaikea sanoa. Silakat on vapaa parvi, joka saa voimaa samankaltaisesta arvomaailmasta. Voi olla, että liike jossain vaiheessa organisoituu, tai syntyy sivuliikkeitä. Tavoitteemme on saavutettu sitten, kun olemme tehneet itsemme tarpeettomiksi, Olkkonen, Skaffari ja Riitta Sepponen pohtivat.

Juttua muokattu 14.2. klo 13.44., Nuijamiehen silakkaparvi muutettu muotoon Silakkaparvi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu