Päätoimittajalta: Hyvästit Sammontalolle?

toimitus

Lappeenrannan kaupunki ja Lappeenrannan toimitilat järjesti kaksivaiheisen suunnittelukilpailun länsialueelle rakennettavaksi aiotusta Sammontalosta vuosina 2018 ja 2019.

Sammontalon oli tarkoitus valmistua vuonna 2023. Valmistuttuaan sen piti palvella kaupungin läntisen alueen varhaiskasvatusta, perusopetuksen yhtenäiskoulua, kirjastoa, nuorisotoimea, neuvolaa ja liikuntapalveluja. Kustannusarvio oli 40 miljoonaa euroa. Talon piti myös kohottaa Sammonlahden nuupahtanutta imagoa.

Toimitilatoimikunta löysi investointien hätäjarrun nopeasti, sillä vielä Lappeenrannan asukaslehdessä 1/2020 hehkutetaan Sammontaloa yhteisöllisenä kylätalona.

Sinänsä koko Sammontalo tuli asukkaille yllätyksenä, koska yläkoulu on ollut suhteellisen terve rakennus, joka olisi purettu uuden tieltä. Yhtä yllätyksenä tuli nyt suunnitelman mahdollinen supistaminen ja myöhentäminen. Päätöksiä ei toki vielä ole.

Sammontalo-suunnitelmassa huolta esitettiin siitä, että iso tuhannen oppilaan koulu voisi olla levoton. Myös modernit avoimet oppimisympäristöt ovat olleet arvostelun kohteena. Ehkä yläkoulu säästyi toistaiseksi siltä. Urheilupiireissä puolestaan on oltu huolissaan sisäliikuntatilojen riittävästä mitoituksesta länsialueella. Uusissa suunnitelmissa Sammonlahden koulukompleksin mitoitus pienenee muutamalla sadalla oppilaalla. Se on tilastojen ja ennusteiden sanelemaa.

Sammontalon arkkitehtikilpailussa edellytettiin, että rakennuksesta tulee toiminnallisesti ja arkkitehtoonisesti korkeatasoinen. Nähtäväksi jää, voidaanko kilpailutuloksia hyödyntää supistetussa konseptissa, vai mennäänkö hintalappu edellä halparatkaisuihin.

Länsialueen asukkaat saattavat olla pettyneitä kaiken hehkutuksen jälkeen. Vuosien varrella haudattuja suunnitelmia on ollut myös uimahallihanke ammattikorkeakoulun yhteyteen. Nelikaistatiessäkin rahat loppuivat puoliväliin.

Kommentoi

Palvelut